Το ρατσιστικό διάταγμα Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη), αλλά και γενικά των προσφύγων, δεν είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για τις ΗΠΑ.

Ads

Για την ακρίβεια, η πιο πολυπολιτισμική χώρα του πλανήτη έχει κλείσει τα σύνορα της τουλάχιστον έξι ακόμη φορές σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, στο πέρασμα των τελευταίων 200 χρόνων.

Το Al Jazeera παρουσιάζει τι είχε προηγηθεί στην προ – Τραμπ εποχή:

1. «Όχι» στους Κινέζους

Ήταν στις 6 Μαΐου του 1882, όταν ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Τσέστερ Άρθουρ υπέγραψε ένα αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευε για 10 χρόνια την είσοδο στις ΗΠΑ, όλων των ειδικευμένων και ανειδίκευτων Κινέζων εργαζόμενων στα ορυχεία. Σημειώνεται ότι ήταν ο πρώτος σημαντικός νόμος που περιόριζε την μετανάστευση στις ΗΠΑ.

Ads

Η απόφαση αυτή ήρθε σε μια περίοδο που η χώρα πάλευε με την υψηλή ανεργία, με τους Κινέζους ωστόσο να αποτελούν ένα ιδιαίτερα μικρό μέρος του εργατικού δυναμικού. Αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στο να γίνουν τελικά ο «αποδιοπομπαίος τράγος» για τις κοινωνικοοικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε η χώρα.

Από τις διατάξεις του νόμου δεν γλίτωσαν και οι Κινέζοι που ήδη ζούσαν στη χώρα, οι οποίοι έχασαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν εκτός συνόρων και να επιστρέψουν στις ΗΠΑ όπως και το δικαίωμα να λάβουν αμερικανική υπηκοότητα.

Η ισχύς του νόμου έληξε το 1892, ωστόσο δόθηκε σε αυτόν παράταση 10 επιπλέον χρόνων.

Η νομοθεσία άλλαξε το 1943 και πάλι όχι ριζικά. Τότε μπορεί κάποιοι μετανάστες να πάρουν άδεια παραμονής και υπηκοότητα, ωστόσο δεν είχαν το δικαίωμα να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία ή να ανοίξουν επιχείρηση επί αμερικανικού εδάφους. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Κίνα ήταν σύμμαχος των ΗΠΑ.

2. «Όχι» στους Εβραίους

Ήταν την ίδια περίοδο, όταν ο πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, θεώρησε ότι οι Εβραίοι κατατρεγμένοι πρόσφυγες αποτελούσαν σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Εκτιμώντας ότι πράκτορες των ναζί θα μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα προσποιούμενοι τους πρόσφυγες, περιόρισε των αριθμό των Εβραίων της Γερμανίας που θα δέχονταν οι ΗΠΑ στους 26.000, ετησίως. Παρόλα’αυτά δέχτηκε κατά πολύ λιγότερους.

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι αυτή του κρουαζιερόπλοιου St Louis με τους 937 επιβάτες του. Οι αμερικανικές αρχές το ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πάνω από 200 επιβάτες του να συμπεριλαμβάνονται στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

3. «Όχι» στους αναρχικούς

Ο Θίοντορ Ρούσβελτ των Ρεπουμπλικάνων ήταν ο επόμενος που θα υπέγραφε ένα τέτοιο διάταγμα. Στις 3 Μαρτίου του 1903 απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ όσων χαρακτηρίζονταν αναρχικοί. Ήταν ο πρώτος αμερικανικός νόμος που θα απαγόρευε την είσοδο στη χώρα λόγω πολιτικών πεποιθήσεων.

Αιτία ήταν το γεγονός, ότι το 1901 ο πρόεδρος Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη, από τον Leon Czolgosz έναν Αμερικανό αναρχικό, που οι γονείς του ήταν Πολωνοί μετανάστες.

Ο ίδιος νόμος έκλεινε επίσης τα σύνορα για τους επιληπτικούς, τους ζητιάνους και τους προαγωγούς.

4. «Όχι» στους κομουνιστές

Το 1950, αν και ο τότε πρόεδρος Χάρι Τρούμαν έθεσε βέτο, το κογκρέσο με τον νόμο McCarran, απαγόρευσε την είσοδο σε όποιον μετανάστη θα μπορούσε να είναι κομουνιστής. Φυσικά, όποιος ήταν μέλος κάποιας κομουνιστικής οργάνωσης, δεν είχε και το δικαίωμα να πολιτογραφηθεί

5. «Όχι» στους Ιρανούς

Λίγο μετά το περιστατικό του 1979, όταν 52 Αμερικανοί κρατήθηκαν όμηροι στην πρεσβεία της χώρας στην Τεχεράνη για 44 μέρες, ήταν ο Τζίμι Κάρτερ που έκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και επέβαλε κυρώσεις στη χώρα. Επίσης απαγόρευσε την είσοδο Ιρανών στις ΗΠΑ.

Σήμερα, οι Ιρανοί είναι ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους κλείνει τα σύνορα ο Τραμπ.

6. «Όχι» στους οροθετικούς

Υπό την ηγεσία του Ρόναλντ Ρήγκαν, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συμπεριέλαβε το Aids στη λίστα με τα «επικίνδυνα και μεταδιδόμενα νοσήματα».

Κάπως έτσι απαγορεύτηκε στους οροθετικούς να περάσουν τα αμερικανικά σύνορα. Οι νόμοι επηρεάστηκαν από τα ομοφοβικά και ξενοφοβικά αισθήματα της εποχής απέναντι σε σε Αφρικανούς και μειονότητες καθώς και από την εσφαλμένη αντίληψη ότι ο ιός μπορούσε να μεταδοθεί με τη φυσική επαφή ή την αναπνοή.

Την νομοθεσία κατάργησε το 2009 ο Μπάρακ Ομπάμα.