Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό, στη σκιά της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον και καθώς ξεκίνησε η κούρσα διαδοχής του. Όμως για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς ο Βρετανός πρωθυπουργός πρέπει να φύγει άμεσα, γι’ αυτό και το κόμμα είχε αποφασίσει να καταθέσει πρόταση μομφής με την ελπίδα η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ads

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Huffington Post, η προσπάθεια των Εργατικών να απομακρύνουν άμεσα τον Τζόνσον απ’ τον πρωθυπουργικό θώκο συνάντησε εμπόδια απ’ τη Ντάουνινγκ Στριτ που φέρεται ότι αρνήθηκε να ορίσει χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να συζητηθεί αύριο, Τετάρτη, μια πρόταση μομφής που θα κατέθετε ο Κιρ Στάρμερ.

Όπως μεταδίδει η efsyn, ένας εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος είπε στη βρετανική HuffPost: «Αυτή η κυβέρνηση τρέχει φοβισμένη και αρνείται να δώσει χρόνο για να συζητήσει την πρόταση μομφής των Εργατικών».

«Αυτό είναι εντελώς άνευ προηγουμένου. Και πάλι οι Τόρις αλλάζουν τους κανόνες για να προστατεύσουν τους δικούς τους απαίσιους συντρόφους.

Ads

«Όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία των Τόρις θα πρέπει να καταγγείλουν αυτή την κατάφωρη κατάχρηση εξουσίας για την προστασία ενός απαξιωμένου πρωθυπουργού».

Το Νο 10 λέει ότι αρνήθηκε τη συζήτηση δυσπιστίας των Εργατικών επειδή η συζήτηση κατά του πρωθυπουργού σήμαινε ότι ο Στάρμερ «παίζει πολιτική» και έτσι κατηγορεί απ’ τη μεριά του το κόμμα των Εργατικών για κάνει κατάχρηση του συστήματος. Επίσης η κυβέρνηση λέει ότι, εφόσον ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη δηλώσει ότι παραιτείται από αρχηγός κόμματος, η συζήτηση για το τι θα ήταν ουσιαστικά πρόταση δυσπιστίας προς αυτόν και όχι προς την κυβέρνηση, είναι χάσιμο χρόνου.

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Δώσαμε στους Εργατικούς την επιλογή να υποβάλουν απλή ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Επέλεξαν να παίξουν πολιτική καταθέτοντας ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Καθώς ο πρωθυπουργός έχει ήδη παραιτηθεί και η ηγετική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για πολύτιμη χρήση του κοινοβουλευτικού χρόνου.

Εάν οι Εργατικοί τροποποιήσουν κατάλληλα την πρότασή τους, μπορούν να έχουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα για να συζητηθεί.

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην παροχή κοινοβουλευτικών εργασιών που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ εργαζόμαστε σε αυτήν τη μετάβαση».

Ο πρωθυπουργός πρόκειται να παραμείνει στη θέση του έως ότου οι Συντηρητικοί εκλέξουν νέο αρχηγό σε οκτώ εβδομάδες, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Αλλά σε περίπτωση που περνούσε απ’ τη Βουλή των Κοινοτήτων μια πρόταση δυσπιστίας των Εργατικών στην κυβέρνηση ο Τζόνσον θα εγκατέλειπε άμεσα το αξίωμα.

Εάν οι Συντηρητικοί δεν μπορούσαν τότε να σχηματίσουν κυβέρνηση υπό διαφορετικό πρωθυπουργό, θα διεξάγονταν γενικές εκλογές.

Οι Εργατικοί βουλευτές αντέδρασαν με οργή στην απόφαση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ, πυκνές είναι οι εξελίξεις και στο εσωτερικό των Τόρις. Ο  υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς απέσυρε την υποψηφιότητά του προκειμένου να υποστηρίξει εκείνη του Ρίσι Σουνάκ, που φαίνεται να έχει κάποιο προβάδισμα.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος και προς το παρόν δεν εξέφρασε υποστήριξη σε κανένα απ’ τους συναδέλφους της.

Με αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον έξι υποψηφιότητες θα τεθούν αύριο στις κάλπες των Τόρις, καθώς, σύμφωνα με τους Times, ο πρώην υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ συγκέντρωσε και αυτός τις απαιτούμενες 20 υπογραφές βουλευτών, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ και ο Τομ Τουγκεντάτ.

Σύμφωνα με τον Guardian και ο Ναντίμ Ζαχάουι αναμένεται να βρει την απαιτούμενη στήριξη για να θέσει επίσημα υποψηφιότητα.