Για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ, για τα γεγονότα στο Φέργκιουσον του Μιζούρι μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από αστυνομικό.

Ads

«Η χρήση υπερβολικής βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από την αστυνομία καθώς και οι συλλήψεις διαδηλωτών και δημοσιογράφων που καλύπτουν τα γεγονότα, υπονομεύουν την πλήρη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχής γενομένης με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης» υπογραμμίζει ο Ζάγκλαντ.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης καλεί της αρχές των ΗΠΑ να διεξάγουν μια αμερόληπτη έρευνα για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν και παράλληλα να διερευνήσουν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που οδήγησαν τόσους πολλούς ειρηνικους διαδηλωτές στους δρόμους. Ο Ζάγκλαντ υπενθυμίζει πως όταν η Αμερική έγινε κράτος – παρατηρητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης αποδέχτηκε να υποστηρίζει τις αρχές και τις αξίες του Οργανισμού.