Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να πουλήσουν στην Ταϊβάν όπλα αξίας 1,42 δις δολαρίων, την πρώτη πώληση τέτοιας κλίμακας υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Ads

Η απόφαση προκάλεσε εκνευρισμό στην Κίνα, στη βοήθεια της οποίας βασίζεται ο Τραμπ όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε το Κογκρέσο για τις επτά προτεινόμενες πωλήσεις χθες, ανακοινώνοντας και τη συνολική αξίας της πώλησης.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε με τη σειρά του ότι οι πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν και η επιβολή κυρώσεων εναντίον ορισμένων κινεζικών εταιρειών θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις, και είναι αντίθετες με το πνεύμα της συνόδου κορυφής τον Απρίλιο στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Ads

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το πακέτο πώλησης περιλαμβάνει τεχνική υποστήριξη για προειδοποιητικό ραντάρ, πυραύλους υψηλών ταχυτήτων που ανιχνεύουν την εκπομπή σημάτων ραντάρ, τορπίλες, και ανταλλακτικά πυραύλων.

Η Νάουερτ τόνισε ότι η πωλήσεις αποδεικνύουν την αμερικανική «υποστήριξη της ικανότητας της Ταϊβάν να διατηρήσει την ικανότητα αυτοάμυνάς της», αλλά ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στην μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ της «μίας Κίνας», η οποία αναγνωρίζει το Πεκίνο και όχι την Ταϊπέι.

Η πώληση απαιτεί την έγκριση του Κογκρέσου.