Σε ισχύ τίθεται από σήμερα ο νόμος στη Δανία που δίνει το δικαίωμα στις αρχές της χώρας να κατάσχουν αντικείμενα αξίας από τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η αστυνομία μπορεί να κατάσχει τα πάντα εκτός από τις βέρες, αλλά και αντικείμενα που έχουν «συναισθηματική αξία».

Ads

Ο νόμος επιτρέπει την κατάσχεση μετρητών άνω των 1.300 ευρώ ή αντικειμένων ανάλογης αξίας. Όπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης στις οδηγίες προς την αστυνομία, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση αντικειμένων που «συνδέονται με μια ιδιαίτερη προσωπική ιστορία που το καθιστά αναντικατάστατο».

Οι αρχές θα ζητούν από τους πρόσφυγες να τους επιδεικνύουν όλα τα χρήματα και τα αντικείμενα αξίας που μεταφέρουν, ενώ θα έχουν δικαίωμα να ψάξουν και τις αποσκευές τους. Ακόμη η αστυνομία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες, μπορεί να πραγματοποιήσει και σωματική έρευνα με «ψηλάφηση και άγγιγμα των ρούχων, αλλά και έρευνα στις τσέπες». Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ζητήσει από τους πρόσφυγες «να ξεκουμπώσουν το πουκάμισό ή να σηκώσουν τα μανίκια, αλλά δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από κάποιον να γδυθεί ή να προχωρήσει σε διείσδυση σε κάποια σωματική κοιλότητα».

Σημειώνεται πως ο νόμος, που φέρνει μνήμες της ναζιστικής Γερμανίας και τις κατασχέσεις που έκαναν οι ναζί στους Εβραίους, προβλέπει και άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα την αναμονή τριών ετών πριν από οποιοδήποτε αίτημα οικογενειακής επανένωσης.

Ads