Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε την Κυριακή ότι τα πλήγματα κατά του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια είναι «απολύτως εσκεμμένα και στοχευμένα» και χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση, σε δηλώσεις στο γαλλικό δίκτυο BFMTV.

Ads

«Πάνω από δέκα πλήγματα» είχαν ως στόχο τον σταθμό», δήλωσε ο Γκρόσι, ο οποίος, χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη στις ρωσικές ή τις ουκρανικές δυνάμεις, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

Περισσότερες από δώδεκα εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο κατέλαβε η Ρωσία λίγο αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το βράδυ του Σαββάτου και την Κυριακή.

Ads

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάληψη καταστρέψει καλώδια.

Αλληλοκατηγορίες

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε πως η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό, ενώ το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του σταθμού, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτήν τη στιγμή», είπε ο Ρενάτ Κάρτσσα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επίθεση πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια.

Ο Καρτσάα είπε πως οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε ένα κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, σύμφωνα με το TASS.

Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα και η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι επιτίθεται στον σταθμό με κίνδυνο να προκαλέσει πυρηνικό δυστύχημα.

Ο σταθμός παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρισμού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, και αναγκάστηκε να λειτουργήσει με εφεδρικές γεννήτριες αρκετές φορές.