Ένας ήταν τελικά ο δράστης του μακελειού στη Λιέγη του Βελγίου, ο οποίος άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες σε πλήθος που βρισκόταν σε στάση λεωφορείου, στο κέντρο της πόλης. Από την επίθεση, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 75.

Ads

 
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου για το περισταστικό, ο δράστης τελικά επιτέθηκε μόνος. Πρόκειται για τον Νορντίν Αμράνι, ο οποίος πέταξε τρεις χρειοβομβίδες, ενώ έφερε πάνω του και ένα όπλο.
 
Τα πρώτα θύματα είναι ένα 15χρονο και ένα 17χρονο αγόρι, που πέθαναν εί τόπου. Μια 75χρονη γυναίκα υπέκυψε στη συνέχεια στα τραύματά της. O Αμράνι φέρεται να αυτοκτόνησε μετά την επίθεση. Ωστόσο, η αστυνομία ανέφερε πως δεν είναι βέβαιο, καθώς πιθανό είναι και το ενδεχόμενο να τραυματίστηκε θανάσιμα κατά λάθος.

image

Ο δράστης δεν είχε διαγνωσθεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα ούτε συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sudpresse «ο Αμράνι καταδικάστηκε το 2008 από το δικαστήριο της Λιέγης σε 58μηνη φυλάκιση για κατοχή όπλων και καλλιέργεια 2.800 φυτών κάνναβης, ως μέλος εγκληματικής συμμορίας». Σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό RTL, ο Αμράνι έπρεπε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου της Λιέγης για ανάκριση.

Ads

Νωρίτερα, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο νεκρούς και τρεις ενόπλους. Παράλληλα, δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν πως ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες βρίσκεται και ένα 2χρονο παιδί, το οποίο έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο Daniel Ransart του νοσοκομείου Citadelle δήλωσε πως οι περισσότεροι τραυματίες που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο αυτό είναι μεταξύ 18 και 20 ετών.
 
Ο δήμαρχος της Λιέγης Willy Demeyer, μιλώντας στην εφημερίδα La Meuse, δήλωσε νωρίτερα – έπειτα από επικοινωνία του με την αστυνομία – πως οι δράστες του μακελειού δεν ήταν τρεις αλλά ένας. «Απ’ ότι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο δράστης ενήργησε μόνος του. Είχε πάνω του χειροβομβίδες και ένα καλάσνικοφ. Πυροβόλησε το πλήθος στην πλατεία Σεντ Λαμπέρτ, πριν σκοτωθεί και ο ίδιος από χειροβομβίδα. Σκοτώθηκε άλλο ένα άτομο. Ο δράστης είναι γνωστός στην αστυνομία, κυρίως από καταδίκες του σε σχέση με ναρκωτικά».