Δυο πολύνεκρες επιθέσεις συγκλόνισαν γύρω στις 10 το βράδυ της Τρίτης, το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Ads

Είκοσι οκτώ νεκροί και 150 τραυματίες -οι έξι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση- είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των τριών συντονισμένων εκρήξεων στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον τούρκος υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Οι πρώτοι τραυαμτίες μεταφέρονταν με ταξί, ενώ όπως είπε αυτόπτης μάρτυρας «… είμαστε σε μία θάλασσα από αίμα». 

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές «ο δράστης αρχικά πυροβόλησε το πλήθος με καλάσνικοφ και στη συνέχεια προκάλεσε την έκρηξη» πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, πριν φτάσει στο μηχανήματα ελέγχου του αεροδρομίου.

Ads

image

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Η στιγμή της έκρηξης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης [ΒΙΝΤΕΟ]

Έως τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χτύπημα του ISIS. 

Οι καμικάζι ήταν τρεις, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Σύμφωνα όμως, με την εφημερίδα «Hurriyet» οι δράστες μπορεί να είναι επτά, ένας εκ των οποίων έχει συλληφθεί.

image

Έχει απαγορευτεί η είσοδος και η έξοδος στο αεροδρόμιο, ενώ  δεν γίνονται απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών.

image

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πως οι εκρήξεις συγκλόνισαν τον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών.

image

«Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Κατά την πάγια τακτική της, η τουρκική κυβέρνηση είχε από νωρίς επιβάλλει εμπάργκο στη ροή πληροφοριών. 

Στο σημείο μετέβησαν από την πρώτη στιγμή ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και ασθενοφόρα, ενώ σχεδόν δύο ώρες μετά τις επιθέσεις επικρατούσε πανικός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράστες ήταν στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου και στην είσοδο των διεθνών πτήσεων, λίγο πριν από τον έλεγχο στο μηχάνημα x- ray του αεροδρομίου. 

image

Οι δράστες είναι μεταξύ των νεκρών

image

Είναι η πρώτη φορά που το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ -το 20ό πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου- γίνεται στόχος επίθεσης καμικάζι.

image

Η πτήση της Aegean από Κωνσταντινούπολη προς Αθήνα πρόλαβε να αναχωρήσει πριν από τις επιθέσεις και προσγειώθηκε πριν από τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». 

image
Πτήσεις που είχαν προορισμό το Ατατούρκ ήδη κατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμιο. 

image

image

Καταδίκη από την Ε.Ε. 

Λύπη και καταδίκη εξέφρασαν άμεσα η Ελλάδα και ανώτεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Οργή και απόλυτη καταδίκη για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε μέσω Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού. Οι καρδιές μας είναι μαζί τους», δήλωσε μέσω Twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εξοργιστική τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στα θύματα, τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις.

«Στεκόμαστε στο πλευρό του τουρκικού λαού και της κυβέρνησης. Ενωμένοι εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε ο κύπριος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ενημερώθηκε ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβε ενημέρωση για τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης από τη Λίζα Μόνακο, σύμβουλό του για θέματα εσωτερικής ασφαλείας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.