Σε θρίλερ αναμένεται να εξελιχθούν οι αυριανές εκλογές στην Πορτογαλία. Οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες την ώρα που το προβάδισμα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα έχει συρρικνωθεί. Πρόκειται για τις πρώτες σημαντικές εκλογές του 2022 για την Ευρώπη.

Ads

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρουί Ρίο αύξησε τη δυναμική του, όπως σημειώνει το Euractiv.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Europe Elects», οι Σοσιαλιστές συγκεντρώνουν 37,5%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περίπου 31%. Αξίζει να σημειωθεί πως μια δημοσκόπηση της Aximage έδειξε ακόμη και στην πρώτη θέση τον Ρίο.

Όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα, πασχίζουν να μαζέψουν διψήφια νούμερα. Το ακροδεξιό Chega βρίσκεται στο 7%, ενώ το μπλοκ της Αριστεράς σχεδόν 6%. Η Συμμαχία Κομμουνιστών και Πρασίνων (CDU) συγκεντρώνει 5,2%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ποσοστό που αν διατηρηθεί θα πρόκειται για το χειρότερο από το 1987. Οι φιλελεύθεροι (IL), σύμφωνα πάντα με το «Europe Elects», βρίσκονται στο 5%, ενώ το Πολιτικό Κόμμα για τα ζώα στο 2%.

Ads

Τι δείχνει άλλες δύο δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο Expresso, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, εξασφαλίζει το 35% της πρόθεσης ψήφου, έναντι του 33% για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του πρώην δημάρχου του Πόρτο Ρουί Ρίο.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας Publico, το PS μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό 36%, έναντι 33% του PSD.

Στο μέτρο που η διαφορά παραμένει εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, οι δύο εφημερίδες περιγράφουν την κατάσταση ως «τεχνική ισοπαλία».
Η κούρσα αναμένεται επίσης στήθος με στήθος και με όρους κοινοβουλευτικών εδρών, καθώς κάθε ένα από τα δύο κόμματα μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Πίσω από τα δύο κόμματα που έχουν κυβερνήσει την Πορτογαλία από την έλευση της δημοκρατίας το 1974, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τέσσερα κόμματα με 5% έως 6% της πρόθεσης ψήφου.

Στην άκρα δεξιά και την δεξιά, οι ριζοσπάστες λαϊκιστές της Chega και οι φιλελεύθεροι αναμένεται να καταγράψουν ισχυρή άνοδο μετά την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο το 2019 με έναν και μοναδικό βουλευτή.

Από την πλευρά της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι κάποτε σύμμαχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος -το Μπλοκ της Αριστεράς και ο συνασπισμός Κομμουνιστών-Πράσινων – κινδυνεύουν να τιμωρηθούν για την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2022, που προκάλεσε και την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της Κυριακής.