Σε πρόωρες εκλογές έκτακτης ανάγκης προχωρά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντιλαμβανόμενος τις πιέσεις σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανακοίνωσε προσφυγή στις κάλπες στις 24 Ιουνίου.

Ads

Η απόφαση του Ερντογάν ελήφθη μετά από συνεδρίαση με τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP) και σύμμαχό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, σε ρόλο «λαγού», είχε ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας πως οι «πολιτικές και οικονομικές πιέσεις» στην Τουρκία είναι μεγάλες και «δύσκολα θα αντέξει η χώρα υπό τέτοιες συνθήκες» έως τον Νοέμβριο 2019.

Ακολούθησε η σύσκεψη με τα αρμόδια όργανα του κόμματος και εν τέλει η ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι χτες, αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, επίσημα και παρασκηνιακά, υποστήριζαν πως δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές και μάλιστα παρουσίαζαν αυτή τη θέση ως θέση αρχής του κόμματος.

Στις δηλώσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο περσινό δημοψήφισμα, υπογραμμίζοντας πως αν και οι πολίτες τάχθηκαν υπέρ ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης, με ενισχυμένες τις αρμοδιότητες του Προέδρου (δηλαδή τις δικές του), η διακυβέρνηση στην Τουρκία συνεχίζεται με το παλιό σύστημα. Ειδικότερα θέλοντας να αιτιολογήσει την απόφασή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επίσημες δηλώσεις του ανέφερε πως παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένος ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Ads

Η πρόταση όμως του Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας με δεδομένο πως οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Ο Ερντογάν τόνισε πως «το προεδρικό σύστημα είναι αναγκαίο για τον τερματισμό της αβεβαιότητας, καθώς απαιτείται η λήψη σοβαρών αποφάσεων» τόσο στο εσωτερικό και το οικονομικό όσο και στο εξωτερικό πεδίο. Στο εσωτερικό της χώρας αυτό που συζητείται κυρίως, από πολίτες αλλά και πολιτικούς αναλυτές,  είναι η κατάσταση της οικονομίας, που βρίσκεται σε κρίση, γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Ερντογάν κάνοντας λόγο για μια «ασάφεια» στον οικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωσταντινούπολη, από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις προκύπτει πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τις προσπάθειες, ακόμη και μέσω εντάσεων στο Δυτικό και Ανατολικό μέτωπο, δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 50+1% για να επανεκλεγεί ως Πρόεδρος, οπότε επί της παρούσης όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Μάλιστα η επιχείρηση εισβολής στο Αφρίν της Συρίας, που αποτέλεσε βασική επικοινωνιακή κίνηση του Ερντογάν για ενίσχυση της δημοτικότητάς του, δεν του προσέφερε τα προσδοκώμενα οφέλη. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους ο Τούρκος πρόεδρος κέρδισε μόλις 1% στη δημοτικότητά του, ενώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, με το χτύπημα των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας φαίνεται πως το εν λόγω μέτωπο έχει κλείσει, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο επικοινωνιακό κομμάτι. Η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα πολύπλοκη, περιορίζοντας τη δυνατότητα κάποιας νέας επιχείρησης κατά των Κούρδων της περιοχής που ενδεχομένως να τόνωνε το εθνικό στοιχείο στην Τουρκία και ταυτόχρονα τη δημοτικότητα του Ερντογάν και του Μπαχτσελί. Το γεγονός αυτό συνέβαλε, σύμφωνα με αναλυτές, στην απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και για την παρουσία του «Ιγί Παρτί» (Καλό Κόμμα) της Μεράλ Ακσενέρ, το οποίο αν και νέο κόμμα δημοσκοπικά κερδίζει διαρκώς έδαφος αντλώντας ψηφοφόρους και από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (AKP). Μάλιστα βάσει των δημοσκοπήσεων δεν αποκλείεται το νεοσύστατο κόμμα να αναδειχθεί ακόμη και αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία. Ανοδική είναι και η πορεία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η κινητικότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μεγάλη και η κριτική που δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαρκώς αυξάνεται, ακόμη και από άλλοτε φιλικά κόμματα.

Σημειώνεται πως η Μεράλ Ακσενέρ δημιούργησε το «Ιγί Παρτί» αφότου διεγράφη από το εθνικιστικό MHP, το μικρότερο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να αποκαθηλώσει από την ηγεσία τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μετά τη διαγραφή της, η 61χρονη Ακσενέρ έχει αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες αντιπολιτευτικές φωνές στην Τουρκία, ασκώντας συστηματικά οξύτατη κριτική στον πρόεδρο Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζητάει την άρση της κατάστασης έκτακτης άναγκης

Μετά τις ανακοίνώσεις Ερντογάν, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ζήτησε να αρθεί αμέσως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. «Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πρέπει να αρθεί αμέσως, δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης πρέπει να τερματιστεί στη χώρα αρχής γενομένης από σήμερα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του CHP Μπουλέντ Τεζτζάν.