Σε πρόωρες προεδρικές εκλογές, σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004 – με μειωμένες προεδρικές αρμοδιότητες – συμφώνησαν ο Ουκρανός πρόεδρος Γιανουκόβιτς με την αντιπολίτευση, μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες με τη διαμεσολάβιση Ευρώπης και Ρωσίας. Υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας τάχθηκε και το συμβούλιο που εκπροσωπεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Σημειώνεται πως ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες, που πρωταγωνίστησαν στις αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ημερών και έχουν ισχυρή παρουσία στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, απέρριψαν τη συμφωνία τονίζοντας πως θα συνεχίσουν τις συγκρούσεις. Πυρά το πρωί της Παρασκευής στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται εκ νέου στην Πλατεία μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας. Παράλληλα τροποποίηση στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε στη Βουλή ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, που το 2011, μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές από τον Γιανουκόβιτς, καταδικάστηκε σε φυλάκιση με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της κατάχρησης εξουσίας.  

Ads

 
To μεσημέρι της Παρασκευής, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πρόωρες προεδρικές εκλογές. Η ημερομηνία της διεξαγωγής των εκλογών δεν διευκρινίζεται ωστόσο αναφέρεται πως θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον μέχρι Δεκέμβριο του 2014. Ανακοίνωσε επιπλέον επιστροφή στο ουκρανικό Σύνταγμα του 2004, το οποίο προέβλεπε λιγότερες αρμοδιότητες για τον πρόεδρο. «Καλώ επίσης στη διαδικασία κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης» τόνισε ο Γιανουκόβιτς, καταλήγοντας πως «επιτελεί το καθήκον του για να σωθούν ζωές πολιτών και στο όνομα της ειρήνευσης στη χώρα».
 
Από την πλευρά του Βιτάλι Κλίτσκο, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης και βασικός αντίπαλος του Γιανουκόβιτς, δήλωσε πως «θα υπογράψουμε τη συμφωνία» αφού πρώτα «συνομιλήσουμε με τους διαδηλωτές». «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να βρεθεί μια ειρηνική λύση. Είπα στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι εγώ προσωπικά θα απευθυνθώ στους διαδηλωτές πριν υπογραφεί η συμφωνία» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Όλα τα επιχειρήματα πρέπει να εξεταστούν πριν την υπογραφή».  Λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Κίεβο, με τη διαμεσολάβηση ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών και Ρώσου απεσταλμένου, μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης. Σχεδόν παράλληλα με την ανακοίνωση του Γιανουκόβιτς, ο πολωνός υπουργός υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι «λεπτή» και κάλεσε όλες τις πλευρές «να θυμούνται ότι σε έναν συμβιβασμό κανείς δεν παίρνει το 100%».
 
Τι προβλέπει η συμφωνία

  • Την ψήφιση και δημοσίευση εντός 48 ωρών νόμου που θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004
  • Σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού και εθνικής ενότητας εντός 10 ημερών
  • Συνταγματική μεταρρύθμιση για περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου και εξισορρόπησή με τις εξουσίες της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου. Η εν λόγω μεταρρύθμιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014.
  • Άμεση διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014
  • Υπερψήφιση νέας εκλογικής νομοθεσίας και ανανέωση της σύνθεσης της Κεντρικής ΕΚλογικής Επιτροπής σε αναλογική βάση και σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας
  • Διεξαγωγή έρευνας για τις αιματηρές συγκρούσεις με κοινή επίβλεψη από τις αρχές, την αντιπολίτευση και το Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν τη χρήση βίας 

Τη συμφωνία χαιρέτισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας (διαμεσολαβητές της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις), με τον Ράντοσλαβ Σικόρσκι, υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, να αναφέρει πως η συμφωνία «δίνει μια ευκαιρία για ειρήνη» και ότι «ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις και στην Ευρώπη». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν φαν Ρομπάι χαιρέτισε τη συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ την χαρακτήρισε «απαραίτητο συμβιβασμό για να ξεκινήσει ο αναγκαίος πολιτικός διάλογος». «Τώρα όλες οι πλευρές έχουν ευθύνη να επιδείξουν θάρρος και να κάνουν τα λόγια πράξεις για χάρη του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Ads

Νέα ένταση στους δρόμους του Κιέβου 

Την Παρασκευή το πρωί υπήρξαν αναφορές για νέα ένταση στους δρόμους της πρωτεύουσας. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι έπεσαν πυρά στην Πλατεία. Το υπ. Εσωτερικών μιλά για πυροβολισμούς από «αγνώστους» εναντίον αστυνομικών. Ένταση και στο ουκρανικό κοινοβούλιο όπου σύμφωνα με την αντιπολίτευση επιχείρησαν να εισβάλουν ένοπλοι αστυνομικοί. Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών πλήθος κόσμου, οπαδοί του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, σε πανηγυρικό κλίμα συγκεντρώνεται στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.  



Live Streaming
 

Διαβάστε επίσης:
Στο Κίεβο η εκεχειρία υπογράφηκε με αίμα
Ιστορική ήττα της ΕΕ ένα «Tείχος του Κιέβου»
Κίεβο εμπόλεμη ζώνη: Bίντεο μέσα από τα πεδία των μαχών
Κυρώσεις από ΕΕ στην Ουκρανία, ερωτηματικό η στάση της Ρωσίας

Διάταγμα για υποχώρηση της αστυνομίας ψήφισε η Βουλή

Στο μεταξύ αργά το βράδυ της Πέμπτης τα μέλη της ουκρανικής Βουλής ενέκριναν διάταγμα που καταδικάζει την άσκηση βίας. Προβλέπει κατάπαυση του πυρός, απαγόρευση χρήσης όπλων και επιστροφή των δυνάμεων ασφαλείας στις βάσεις τους. Επιπλέον προβλέπει ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Για την τελική έγκριση του διατάγματος απαιτείται η υπογραφή του προέδρου της Βουλής. 
 
«Όποιος αστυνομικός χρησιμοποιεί το όπλο του και δρα κάτω από παράνομες εντολές θα θεωρείται εγκληματίας μετά την ψήφιση αυτού του διατάγματος» δήλωσε από την αντιπολίτευση ο Αρσένι Γιατσένιουκ. «Οι βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών, που ήταν παρόντες στην αίθουσα υπερψήφισαν το νόμο και τώρα θα μελετήσουμε τις συνθήκες ψήφισης του διατάγματος» τόνισε βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος. Με την ψήφιση του διατάγματος τα μέλη της ουκρανικής βουλής ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


 
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, νωρίς το πρωί υπέβαλε την παραίτησή του ο υπαρχηγός του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Γιούρι Ντουμάνσκι, δηλώνοντας ότι διαφωνεί με την εμπλοκή του στρατού στην «εμφύλια σύγκρουση», γεγονός, που μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια ζωών τόσο στρατιωτικών, όσο και πολιτών. Την Τετάρτη είχε αντικατασταθεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της χώρας Βλαντίμιρ Ζαμάνα από τον ναύαρχο Βίκτορ Ιλίν, χωρίς ωστόσο να γίνουν ευρέως γνωστοί οι λόγοι της αλλαγής.

imageΕν τω μεταξύ ως μεγάλη νίκη για την αντιπολίτευση αναγνωρίζεται η τροποποίηση που υπερψήφισε η Βουλή για τον ποινικό κώδικα και η οποία ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, που κρατείται εδώ και πάνω από δύο χρόνια με κατηγορίες της διαφθοράς και κατάχρηση εξουσίας. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τη δίωξη της Τιμοσένκο ως πολιτική και υποκινούμενη από τον Γιανουκόβιτς.
 
Το ουκρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε (με 310 ψήφους υπέρ έναντι 54 κατά) υπέρ της αποποινικοποίησης της βασικής κατηγορίας βάσει της οποίας φυλακίστηκε η Τιμοσένκο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον ένοχη για κανένα ποινικό αδίκημα. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. «Ελεύθερη Γιούλια, ελεύθερη Γιούλια», φώναζαν. Υπενθυμίζεται πως η Τιμοσένκο είχε ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές του 2010 από τον Γιανουκόβιτς και καταδικάστηκε το 2011. 
 
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2013
Η πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας
 
Η ανακοινωθείσα εκεχειρία στην Ουκρανία υπογράφηκε με αίμα την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2013, την πιο αιματηρή ημέρα στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας. Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κίεβο. Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν εκ νέου με αστυνομικούς στην ουκρανική πρωτεύουσα, με εκατέρωθεν πυρά, μολότωφ και αύρες. Πολλά ήταν τα θύματα των ελεύθερων σκοπευτών. To Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσημα 77 νεκρούς (αντικυβερνητικοί και αστυνομικοί) και 500 τραυματίες, ωστόσο, δεν αποκλείεται οι νεκροί να είναι περισσότεροι.