Η Ζάμπια ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει την είσοδο σε όσους ταξιδεύουν από χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα του Έμπολα και θα απαγορεύσει στους κατοίκους της να επισκέπτονται αυτές τις χώρες. Πρόκειται για τα αυστηρότερα μέτρα που λαμβάνει μία ακόμη χώρα της νότιας Αφρικής κατά του φονικού ιού. Παράλληλα, το κλείσιμο των συνόρων της με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, ανακοίνωσε το Σάββατο η Γουινέα, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού Έμπολα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νιγηρία, όπου εντοπίστηκαν σήμερα δύο νέα κρούσματα του ιού.

Ads

Σε ανακοίνωσή του που ανέβασε στην ιστοσελίδα του το υπουργείο Υγείας της Ζάμπια, αναφέρει ότι όσοι κάτοικοι επιστρέφουν από τις χώρες όπου έχει εμφανιστεί ο Έμπολα θα «υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους και θα τίθενται σε καραντίνα» και προσθέτει ότι δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις στις χώρες αυτές στους κατοίκους της Ζάμπιας.

Στη Νιγηρία, δύο νέα κρούσματα του ιού Έμπολα εντοπίστηκαν ενώ σε καραντίνα τέθηκαν 139 άτομα που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί με τον ιό, αναφέρει  το Σάββατο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας Punch, λίγες ώρες μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Γκούντλακ Τζόναθαν να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έξι ακόμη ύποπτα κρούσματα μένει να επιβεβαιωθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Στο μεταξύ, ένας καναδός πολίτης, ο οποίος πρόσφατα ταξίδεψε στη Νιγηρία, τέθηκε σε απομόνωση στο νοσοκομείο Brampton Civic κοντά στο Τορόντο καθώς εμφάνισε συμπτώματα γρίπης που θα μπορούσαν να είναι και του Έμπολα, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο Global News.

Ads

Την ίδια ώρα, μία καλόγρια από το Κονγκό, η οποία εργαζόταν με τους Ισπανούς καθολικούς ιεραπόστολους στη Λιβερία, πέθανε από Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο η θρησκευτική οργάνωση για την οποία εργαζόταν στη Μαδρίτη.

Η Ινδία έθεσε τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της σε κατάσταση συναγερμού και η κυβέρνηση εγκαινίασε σήμερα τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας για πληροφορίες σχετικά με τον Έμπολα στο πλαίσιο της λήψης μέτρων κατά του ιού.