Στον σταθμό του Μονάχου έφτασαν σήμερα τα πρώτα τρένα που είχαν ξεκινήσει από την Βουδαπέστη με εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία, μετά την απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να επιτρέψει την επιβίβαση μετά από μέρες διαμαρτυριών, με αίτημα να φύγουν για τη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο οι αρχές έκλεισαν αργότερα τον σταθμό της Βουδαπέστης για να αποτρέψουν νέες αποχωρήσεις με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Ads

Οι ουγγρικές αρχές άρχισαν να απομακρύνουν σήμερα το πρωί τον κόσμο από τον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης αφού ανέστειλαν τις αναχωρήσεις και τις αφίξεις, λόγω της συρροής σε αυτόν εκατοντάδων μεταναστών που προσπαθούσαν να επιβιβαστούν σε τρένα για την Αυστρία και την Γερμανία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

image

image

Ads

«Κανένα τρένο δεν θα αφιχθεί ή δεν θα αναχωρήσει από τον σταθμό του Κελέτι μέχρι νεωτέρας. Ζητούμε από όλον τον κόσμο να εγκαταλείψει τον σταθμό», ήταν η ανακοίνωση που ακουγόταν από τα μεγάφωνα, την ώρα που εκατοντάδες αστυνομικοί άρχιζαν να απομακρύνουν τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί σε αυτόν τον σταθμό από τον οποίο χθες πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να αναχωρήσουν για την Αυστρία και στην συνέχεια την Γερμανία.

image

image

Οι αρχές έκλεισαν τον σταθμό μέχρι νεωτέρας, δήλωσε παράλληλα και εκπρόσωπος της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων MAV, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI μετέδωσε ότι εκατοντάδες είχαν συγκεντρωθεί εκεί εν αναμονή μιας αναχώρησής τους και ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την κύρια είσοδο του σταθμού.

image

image

Υπολογίζεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, πάνω από 3.000 από όσους είχαν μείνει για ημέρες μετέωροι στον Κελέτι ανέβηκαν σε τρένα με προορισμό τα δυτικά. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη φτάσει τα ξημερώματα στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στην Αυστρία περιμένοντας επίσης να συνεχίσουν για τη Γερμανία.

image

image

Το κλείσιμο του σταθμού προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εκατοντάδων μεταναστών που διαδηλώνουν έξω από αυτόν, απαιτώντας να ξανανοίξει και να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία. Οι μετανάστες χειροκροτούν, αποδοκιμάζουν, σφυρίζουν και κουνάνε τα εισιτήριά τους, φωνάζοντας συνεχώς «Γερμανία, Γερμανία» στους αστυνομικούς που είναι παρατεταγμένοι μπροστά από το σταθμό.

image

image

Ερωτηθείς για το κλείσιμο του σταθμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ζόλταν Κόβακς, απάντησε ότι η Ουγγαρία προσπαθεί να εφαρμόσει τον ευρωπαϊκό νόμο, που προϋποθέτει, από οποιονδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει μέσα στην Ευρώπη, τη χρήση διαβατηρίου σε ισχύ και την κατοχή βίζας.

Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν στήσει σκηνές γύρω από τον σταθμό τις τελευταίες ημέρες, διακδικώντας την εκπλήρωση του «ευρωπαϊκού τους ονείρου».

«Καλωσορίσατε»: Η συγκινητική υποδοχή προσφύγων στη Βιέννη [BINTEO]

Συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, ενδιάμεσο σταθμό στη διαδρομή των προσφύγων για τη Γερμανία, για «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».  Δεκάδες Αυστριακοί μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης και άφθονη αλληλεγγύη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βιέννης.

Περίπου 3.650 πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν αναχωρήσει με τρένο από την Βουδαπέστη έφτασαν χθες στην Βιέννη, ανακοίνωσε σήμερα η αυστριακή αστυνομία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ σε μία μόνο ημέρα.

image

Μεγάλος αριθμός διανυκτέρευσε χθες στον σταθμό του Βεστμπάνχοφ στην Βιένη, με την ελπίδα να συνεχίσει το ταξίδι για την Γερμανία, η οποία χαλάρωσε την περασμένη εβδομάδα τους όρους χορήγησης ασύλου στους Σύρους που εγκαταλείπουν την χώρα τους.

Άλλοι, οι περισσότεροι χωρίς βίζα, κατάφεραν να επιβιβαστούν χθες σε τρένο με προορισμό το Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, ενώ άλλοι αναχώρησαν για το Μόναχο, στην νότια Γερμανία.

Η Αυστρία κάλεσε τη Γερμανία να μη δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες στους πρόσφυγες

Στο μεταξύ, η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας κάλεσε τη Γερμανία να αποσαφηνίσει τη στάση της γύρω από τους όρους που διέπουν την παροχή ασύλου στην Ευρώπη, ώστε να μη δημιουργούνται στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ουγγαρία, ψεύτικες ελπίδες.

Η Γερμανία ανέφερε τον τελευταίο μήνα ότι θα παρείχε στους Σύρους πρόσφυγες ειδικό καθεστώς, σπέρνοντας έτσι σύγχυση, σχετικά με το κατά πόσο οι όροι της συνθήκης του Δουβλίνου που προβλέπουν ότι οι μετανάστες θα πρέπει να αναζητήσουν άσυλο στη χώρα εισδοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακόμα σε ισχύ.

image

«Υπήρχαν φήμες ότι η Γερμανία στέλνει ακόμα και τρένα στη Βουδαπέστη για να παραλάβει πρόσφυγες. Είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία να πληροφορήσει τους πρόσφυγες στην Ουγγαρία ότι το Δουβλίνο δεν έχει αρθεί», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, διευκρινίζοντας ότι η Βιέννη θα συνεχίσει τους περιστασιακούς ελέγχους στα σύνορα, αλλά δεν προτίθεται να εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους.

Γερμανία – Ισπανία ζητούν διευκρινίσεις από την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι κάλεσαν από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει τρόπους με τους οποίους η Ένωση μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση.

Αναφέρθηκαν δε κυρίως στο ζήτημα του ορισμού του κατά πόσον η χώρα προέλευσης κάθε μετανάστη είναι ή όχι ασφαλής.

«Υπάρχουν δύο πράγματα τα οποία πρέπει να δηλωθούν ξεκάθαρα – η Κομισιόν πρέπει να ορίσει ποιες είναι οι ασφαλείς χώρες προέλευσης και εμείς πρέπει να εργαστούμε για μια εξομάλυνση της κατάστασης στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Ραχόι , σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε, από κοινού με την κ. Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Διαβάστε επίσης:

Αύριο Τετάρτη ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Frontex: Πάνω από 23.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσα σε μία μόλις εβδομάδα