Mονταρισμένο βίντεο με σκηνές από τους φόνους που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μερά, έχει στα χέρια της η γαλλική αστυνομία. Το βίντεο εστάλη στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera στο Παρίσι. Έκκληση να μην μεταδοθεί το βίντεο των επτά δολοφονιών απηύθυνε στα ΜΜΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο επικεφαλής του Al Jazeera στο Παρίσι δήλωσε σήμερα ότι θα αποφασιστεί αν το βίντεο θα δημοσιοποιηθεί ή όχι. Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέτρεψε τους υπεύθυνους του καναλιού να μην προβάλλουν το βίντεο.

Ads

 
Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, η βιντεοσκόπηση έγινε με μία κάμερα που είχε ο 23χρονος Μ.Μερά. Το περιεχόμενο υπέστη μοντάζ και στη συνέχεια αποθηκεύτηκε σε USB, το οποίο έφθασε στα γραφεία του Al Jazeera στο Παρίσι. Το πακέτο περιελάμβανε το USB με το 25λεπτο βίντεο, καθώς και μια επιστολή με την οποία ο Μ.Μερά αναλάμβανε την ευθύνη.
 
Ως ημερομηνία αποστολής αναφέρεται η 21η Μαρτίου, ημέρα που αστυνομικοί περικύκλωσαν το διαμέρισμα του Μ.Μερά στην Τουλούζη. Το πακέτο εστάλη από ένα χωριό κοντά στην Τουλούζη. Όσο για το περιεχόμενο του βίντεο, αυτό είναι ένα μοντάζ με στιγμιότυπα από τους φόνους με συνοδεία μουσικής ή στίχων του Κορανίου, δήλωσε πηγή της γαλλικής αστυνομίας.
 
«Ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν η επιστολή εστάλη το βράδυ της Τρίτης από τον ίδιο τον Μοχάμεντ Μερά ή αν από κάποιο συνεργό του το πρωί της Τετάρτης» αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien.
 
Σήμερα η απόφαση του Al Jazeera
 
Ο επικεφαλής του Al Jazeera στο Παρίσι δήλωσε ότι σήμερα θα αποφασιστεί εάν το βίντεο θα δημοσιοποιηθεί ή όχι.
 
«Δεν είμαστε ένα κανάλι που θέλει να προκαλεί αίσθηση, δεν επιδιώκουμε την προβολή εικόνων χωρίς προηγουμένως να εκτιμήσουμε τους κινδύνους και τις επιπτώσεις και για το λόγο αυτόν η διεύθυνση θα αποφασίσει σήμερα σε συνάντηση στην έδρα του Κατάρ αν θα μεταδώσει το βίντεο αυτό ή όχι» δήλωσε ο επικεφαλής του Al Jazeera στο Παρίσι, Ζιέντ Ταρούς.
 
Έκκληση Σαρκοζί
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ζήτησε από τα τηλεοπτικά δίκτυα να μην μεταδώσουν για κανένα λόγο το βίντεο των επτά δολοφονιών.
 
«Ζητώ από τους υπευθύνους όλων των τηλεοπτικών δικτύων να μην μεταδώσουν το βίντεο για κανένα λόγο από σεβασμό στα θύματα και στο κοινό» τόνισε ο Σαρκοζί σε ομιλία του ενώπιον αστυνομικών και δικαστικών.
 
Και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ προέτρεψε τους υπευθύνους του καναλιού να μην το προβάλουν. «Πιστεύω ότι αυτή η προτροπή στη βία, στο φόνο, σε συχνά διαταραγμένα ή ευαίσθητα μυαλά είναι απεχθής» τόνισε ο Ζιπέ.
 
Η οικογένεια του Τζόναθαν Σάντλερ, καθηγητή Θεολογίας στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης, ο οποίος μαζί με τα δύο του παιδιά έπεσε νεκρός από το όπλο του Μερά ζήτησε επίσης να μην προβληθούν οι εικόνες αυτές.

Αγωγή κατά του γαλλικού κράτους για τη δολοφονία θα καταθέσει ο πατέρας του Μεράχ
 

Εν τω μεταξύ, αγωγή κατά του γαλλικού κράτους για τη δολοφονία του γιου πρόκειται να καταθέσει ο πατέρας του Μοχάμεντ Μεράχ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
«Πρόκειται να προσλάβω τους πιο ικανούς δικηγόρους και θα δουλέψω όλη την υπόλοιπη ζωή μου για να ξεπληρώσω τα έξοδα. Θέλω να ασκήσω αγωγή κατά της Γαλλίας για τη δολοφονία του γιου μου», τόνισε ο Μοχάμεντ Μπενάλελ Μέραχ.
 
«Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα που είχε τα μέσα να συλλάβει ζωντανό τον γιο μου. Θα μπορούσαν να τον αποκοιμίσουν με αέριο και να τον συλλάβουν, εκείνοι όμως προτίμησαν να τον σκοτώσουν» τόνισε ενώ ανέφερε ότι η ταφή του γιου του θα γίνει στην Αλγερία.
 
Ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απειλή του πατέρα του Μεράχ να καταθέσει αγωγή εναντίον του γαλλικού κράτους ότι σκότωσε το γιο του. «Με αγανάκτηση έμαθα ότι ο πατέρας του δολοφόνου επτά ανθρώπων θέλει να καταθέσει αγωγή εναντίον της Γαλλίας για το θάνατο του γιου του» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
«Εάν ήμουν πατέρας ενός τέτοιου τέρατος, θα σιωπούσα ντροπιασμένος» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ στο Radio Classique. Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Ανρί Γκενό χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την πρόθεση του πατέρα του Μοχαμέντ Μεράχ. «Είναι δικαίωμά του, αλλά δεν μου έρχεται παρά μία λέξη: ξεδιαντροπιά. Αυτός ο άνθρωπος είναι ένα τέρας που σκότωσε εν ψυχρώ. Η κοινωνία δεν του οφείλει τίποτε».
 
Ο 23χρονος Γάλλος αλγερινής καταγωγής σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στις 22 Μαρτίου.