Μαγνητοφωνημένο μήνυμα μέσω του BBC έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος, εν όψει της συνόδου κορυφής COP26 που πραγματοποιείται στη Γλασκόβη. Ο ποντίφικας κάνει έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να παράσχουν «αποτελεσματικές απαντήσεις» στην επείγουσα κατάσταση που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και να προσφέρουν «πραγματική ελπίδα» στις μελλοντικές γενιές.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC 4, ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε όλες τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης, όπως η πανδημία Covid-19, η κλιματική αλλαγή και η οικονομία, τονίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει με όραμα και δραστικές αποφάσεις, ώστε «να μη χάνονται ευκαιρίες».

Σύμφωνα με τον ποντίφικα, έχουμε δύο επιλογές: «Να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις με απομονωτισμό, προστατευτισμό και εκμετάλλευση, ή μπορούμε να τις δούμε σαν πραγματική ευκαιρία για αλλαγή».

Επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «ανανεωμένο αίσθημα κοινής ευθύνης για τον κόσμο», καθώς ο καθένας από εμάς «όποιος και αν είναι, όπου και αν βρίσκεται, μπορεί να παίξει τον ρόλο του στην αλλαγή της συλλογικής ανταπόκρισης στην χωρίς προηγούμενο απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του κοινού μας σπιτιού», του πλανήτη.

Ads

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται από σήμερα στη Ρώμη για τη σύνοδο της G20 και στη συνέχεια θα πάει στη Γλασκόβη για τη σύνοδο COP26.

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε όλη τη διάρκεια της θητείας του προωθεί μια πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, με παπικές εγκυκλίους, αλλά και δημόσιες παρεμβάσεις του στη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλο τον κόσμο.

Η σύνοδος της Γλασκόβης για το κλίμα COP26 προετοιμάζεται επί έξι χρόνια, ενώ έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι ο στόχος που τέθηκε το 2015 στο Παρίσι, να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, δεν έχει επιτευχθεί.

Αν και αναμενόταν ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα ταξίδευε στη Γλασκόβη, τελικά ανακοινώθηκε ότι δεν θα πάει στη σύνοδο, χωρίς να εξηγούνται οι λόγοι. Οι διοργανωτές της COP26 είχαν υπολογίσει στην παρουσία του ποντίφικα ώστε να προσδώσει ειδικό βάρος στη σύνοδο.