Να απορρίψει κάθε αίτημα της Τουρκίας για έκδοσή του κάλεσε την Ουάσιγκτον ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ μουσουλμάνος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ οργάνωση που συνδέεται με τον ίδιο, την ώρα που ο αμερικανός πρόεδρος έκανε έκκληση στον τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί τις δημοκρατικές αξίες.

Ads

«Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να απορρίψει κάθε προσπάθεια κατάχρησης της διαδικασίας έκδοσης που στοχεύει να εξυπηρετήσει πολιτικές βεντέτες», δήλωσε ο Γκιουλέν στην ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση «ο συνασπισμός για τις κοινές αξίες» (AfSV), που συνδέεται με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως δεν έχουν ακόμη παραλάβει αίτημα για έκδοση του ιεροκήρυκα από την Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ερντογάν

Ads

Σε τηλεφωνική του επικοινωνία που είχε χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσέφερε τη βοήθεια της Ουάσιγκτον στις έρευνες της Άγκυρας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Οι εκκαθαρίσεις του «σουλτάνου» σε αριθμούς

Παράλληλα όμως, κάλεσε τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση καθώς καταδιώκουν τους υπεύθυνους για την προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την νομική κατάσταση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και την έκδοση του οποίου η Άγκυρα έχει εξαγγείλει ήδη ότι θα ζητήσει.

Ο Έρνεστ ανέφερε πως η τουρκική κυβέρνηση έστειλε σε ηλεκτρονική μορφή υλικό στην κυβέρνηση των ΗΠΑ το οποίο εξετάζεται από αμερικανούς αξιωματούχους. Πρόσθεσε ότι το αίτημα έκδοσης από μέρους της Τουρκίας, μόλις υποβληθεί, θα αξιολογηθεί βάσει της συμφωνίας έκδοσης που έχουν συνάψει τα δύο κράτη.