Έντονη κινητικότητα καταγράφηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη μεθόριο Λευκορωσίας – Πολωνίας, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εγκλωβιστεί σε συνθήκες ψύχους, στην προσπάθειά τους να περάσουν στο έδαφος της Ε.Ε.

Ads

Το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε ότι οι μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί στο δάσος μεταφέρθηκαν σε μια θερμαινόμενη αποθήκη, εκκενώνοντας τον άτυπο καταυλισμό που είχε στηθεί κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Σύμφωνα με το Reuters, ένας εκπρόσωπος της πολωνικής συνοριοφυλακής επιβεβαίωσε ότι οι καταυλισμοί εκκενώθηκαν. «Είναι πλέον άδειοι, οι μετανάστες πιθανότατα μεταφέρθηκαν στο επιμελητειακό-διαμετακομιστικό κέντρο που δεν απέχει πολύ από το συνοριακό πέρασμα του Μπρούζγκι», είπε. «Δεν υπήρχαν άλλοι τέτοιοι καταυλισμοί (…) αλλά υπήρχαν ομάδες που εμφανίζονταν σε άλλα μέρη, προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα. Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες (…) Υπάρχουν ακόμη κάποιοι άνθρωποι εδώ γύρω, αλλά είναι προφανές ότι αδειάζουν (τους καταυλισμούς)», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Associated Press, το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει εκατοντάδες ανθρώπους και τις σκηνές τους σε ένα επίσημο συνοριακό πέρασμα. Επίσης, εκατοντάδες Ιρακινοί επέστρεψαν αεροπορικώς στην πατρίδα τους από τη Λευκορωσία, εγκαταλείποντας τις ελπίδες τους να μεταβούν στην Ε.Ε., έπειτα από τουλάχιστον μια εβδομάδα έντασης στα σύνορα.

Ads

Τις τελευταίες ημέρες επικράτησε ένταση στη μεθόριο Λευκορωσίας – Πολωνίας, με περίπου 2.000 άτομα, κυρίως από τη Μέση Ανατολή, παγιδευμένα στο δάσος. Περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού 1 έτους, του οποίου τον θάνατο ανέφερε σήμερα μια πολωνική ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Το Μινσκ διαψεύδει ότι υποκίνησε ένα μεταναστευτικό κύμα.

Εν μέσω της διελκυστίνδας, συνολικά 430 Ιρακινοί έχουν εγγραφεί για πτήσεις για την πατρίδα τους, σύμφωνα με τον πρόξενο του Ιράκ στη Ρωσία, Majid al-Kilani. Οι 374 επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο που αναχώρησε σήμερα το απόγευμα, είπε η εκπρόσωπος του Λουκασένκο, Νατάλια Άισμαντ.

Ίσως περίπου 7.000 μετανάστες παραμένουν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τις Αρχές.

Ιρακινοί Κούρδοι μετανάστες είπαν ότι η αποθήκη στη Λευκορωσία γέμιζε γρήγορα, χωρίς αρκετό φαγητό ή χώρους για ύπνο. Ένα βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του AP έδειχνε άνδρες, γυναίκες και παιδιά στις εγκαταστάσεις, μερικούς να κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες ή υπνόσακους στο πάτωμα.

«Στην αρχή, η κατάσταση ήταν καλή, εννοώ την πρώτη μέρα. Λαμβάναμε τρία γεύματα την ημέρα. Αλλά καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν από το δάσος, έχει όλο και περισσότερο κόσμο. Ως αποτέλεσμα, δεν πήραμε βραδινό χθες και μεσημεριανό γεύμα σήμερα», είπε ένας νεαρός Ιρακινός Κούρδος.

«Όπως μπορείτε να δείτε, έχει πολύ κόσμο εδώ και δεν είναι εύκολο να βρεις μέρος για να καθίσεις ή να κοιμηθείς», πρόσθεσε. «Αλλά είναι πολύ καλύτερο από το να μένεις στο δάσος». Ο άνδρας είπε ότι όλοι στην αποθήκη «έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα για να έρθουν εδώ και δεν θέλουν να επιστρέψουν».

Η εκκένωση των καταυλισμών σημειώνεται σε μια περίοδο εντατικών διπλωματικών προσπαθειών. Το τελευταίο τριήμερο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μίλησε δύο φορές τηλεφωνικά με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, έναν ηγέτη με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν κάθε σχέση.

«Παραπληροφόρηση»

Νωρίτερα η Λευκορωσία είχε γνωστοποιήσει ότι ο Λουκασένκο πρότεινε στη Μέρκελ ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης, με βάση το οποίο η Ε.Ε. θα παραλάβει 2.000 μετανάστες ενώ το Μινσκ θα στείλει πίσω στις πατρίδες τους τους υπόλοιπους 5.000.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με τη Λευκορωσία για την τύχη των μεταναστών, ενώ αμέσως μετά ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ χαρακτήρισε «παραπληροφόρηση» την «είδηση» ότι η Ε.Ε. θα παραλάβει 2.000 μετανάστες.

Μια πηγή της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι το Βερολίνο δεν έχει καταλήξει σε καμία συμφωνία με τον Λουκασένκο για την επίλυση της κρίσης. «Η κατάσταση στα σύνορα είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και η Γερμανία δεν ενεργεί μόνη της», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, επανέλαβε σήμερα ότι η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει «τεχνικές συνομιλίες» με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και με τις λευκορωσικές αρχές για να διευκολυνθεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ο Ερίκ Μαμέρ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση με το καθεστώς Λουκασένκο, αλλά για «τεχνικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αποδοκίμασε οποιαδήποτε προσπάθεια επίσημης διαπραγμάτευσης με το καθεστώς του Λουκασένκο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με «νομιμοποίησή» του. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όποια απευθείας συνομιλία με τον Λουκασένκο τον βοηθά επειδή νομιμοποιεί το καθεστώς του», είπε στους δημοσιογράφους ο Μοραβιέτσκι.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός μίλησε νωρίτερα με τον Ιρακινό ομόλογό του, τον Μουστάφα αλ Καντίμι ο οποίος του υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει στον επαναπατρισμό των Ιρακινών επίδοξων μεταναστών, ενώ θα συνεχιστεί και η απαγόρευση πτήσεων από τη Βαγδάτη προς το Μινσκ.