«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση και θα πρέπει να διακριθούν από άλλες περιπτώσεις διεκδίκησης επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών». Αυτό τονίστηκε σε εκδήλωση για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης (Medelhavsmuseet) στις 10 Μαϊου 2017, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ads

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Σουηδική Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (Svenska Parthenonkommitt?n), κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσής της, με την παρουσία και του Έλληνα πρέσβη Δημητρίου Τουλούπα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ο κ. Τουλούπας, χαιρετίζοντας, «υπογράμμισε τον ρόλο κλειδί της Σουηδικής Επιτροπής, που αναδεικνύει τη σημασία του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα -ένα θέμα που αγγίζει θεμελιώδεις πολιτιστικές αξίες, κοινές για τη Σουηδία και την Ελλάδα, αλλά και συμβάλλει στην εξάπλωση της γνώσης για την αρχαία Ελλάδα υποστηρίζοντας και το έργο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».