«Αρκετές εκατοντάδες» ισλαμιστές μαχητές έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς και μάχες στην ξηρά από την έναρξη της γαλλικής επιχείρησης στο Μάλι τον περασμένο μήνα, όπως επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λορέν Φαμπιούς, η Γαλλία αναμένεται να αποσυρθεί από το Μάλι τον επόμενο μήνα.
 

Ads

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Φαμπιούς δήλωσε πως «τα πάντα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο» και ότι «ο αριθμός των στρατιωτών θα πρέπει να μειωθεί».
 
Η Γαλλία έχει αποστείλει περίπου 4.000 στρατιώτες της στο Μάλι. Αξιωματούχοι πολυμερών οργανισμών και άλλων χωρών συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, την αντικατάστασή τους. 
 
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών, η πόλη Κιντάλ στο βορά, βρίσκεται πλέον υπό γαλλικό έλεγχο. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά κρησφύγετων τους βόρεια της πόλης συνεχίζονται.
 
«Αρκετοί νεκροί αντάρτες»
 
Οι μαχητές σκοτώθηκαν στη διάρκεια αεροπορικών βομβαρδισμών σε οχήματα που τους μετέφεραν ή σε μάχες στην ξηρά στην πόλη Κόνα, κατά την έναρξη της επιχείρησης και αργότερα στην πόλη Γκάο, εξήγησε ο Λε Ντριάν. Πρόσθεσε ότι οι Γάλλοι στρατιώτες έχουν προκαλέσει «τεράστια ζημιά στις τρομοκρατικές ομάδες, καθώς «αρκετές εκατοντάδες, ένας σημαντικός αριθμός ισλαμιστών μαχητών έχει σκοτωθεί».
 
Η Γαλλία έχει υποστεί μόλις μία απώλεια μέχρι στιγμής – ένας πιλότος ελικοπτέρου σκοτώθηκε κατά την έναρξη των επιχειρήσεων.
 
Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν, οι δυνάμεις του Μάλι έχουν συλλάβει «ορισμένους» υψηλόβαθμους μαχητές, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν στα εθνικά δικαστήρια και στη διεθνή δικαιοσύνη».
 
Οι γαλλικές δυνάμεις συνεχίζουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στα βουνά βόρεια του Κιντάλ, όπου έχουν καταφύγει οι ισλαμιστές και όπου κρατούνται ορισμένοι ή όλοι οι επτά Γάλλοι όμηροι, μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC.