Τουλάχιστον 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πλημμύρες σε Ινδία, Μπανγκλαντές και Νεπάλ εξαιτίας των μουσώνων.

Ads

Διασώστες αναζητούν σήμερα περισσότερους από 20 ανθρώπους που υπάρχoυν φόβοι ότι είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια ενός εξαώροφου κτιρίου, το οποίο κατέρρευσε νωρίς το πρωί στην Βομβάη έπειτα από δύο ημέρες καταρρακτωδών βροχών, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε εννέα.

Οι διασώστες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται. Έχουμε στείλει 12 πυροσβεστικά οχήματα στην περιοχή. Ασθενοφόρα είναι επίσης έτοιμα να μεταφέρουν τα θύματα στο νοσοκομείο», δήλωσε αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ads

Το δυστύχημα είναι το δεύτερο που σημειώνεται στην Βομβάηι μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Τον Ιούλιο, 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση ενός τετραώροφου κτιρίου, στο οποίο φέρεται ότι πραγματοποιούνταν χωρίς άδεια εργασίες ανακαίνισης.

Η αστυνομία δεν έχει ακόμη διακριβώσει τα αίτια του σημερινού δυστυχήματος.

Αξιωματούχος της αστυνομίας είπε στο Reuters ότι στο παλιό αυτό κτίριο διέμεναν εννέα οικογένειες. Βρισκόταν στη συνοικία Ντόνγκρι, μια περιοχή με στενούς δρόμους και πολλά κτίρια στη σειρά, κάποια εκ των οποίων κατασκευάστηκαν σχεδόν πριν από 100 χρόνια.

Στο υπόγειο του κτιρίου, το οποίο κατέρρευσε στεγαζόταν η αποθήκη ενός ζαχαροπλαστείου και οι περισσότερες οικογένειες που κατοικούσαν στους υψηλότερους ορόφους βρίσκονταν μέσα στα σπίτια τους καθώς το δυστύχημα σημειώθηκε νωρίς το πρωί, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι σφοδρές βροχοπτώσεις ευθύνονται για την κατάρρευση του κτιρίου. Ωστόσο, οι καταρρεύσεις κτιρίων δεν είναι σπάνιες στην Ινδία, κυρίως στη διάρκεια της εποχής των μουσώνων εξαιτίας της κακής κατασκευής.

image

Η κατάσταση στην Βομβάη είναι χαοτική: Σπίτια έχουν καταστραφεί, η κυκλοφορία των τρένων γίνεται με δυσκολία και πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να περπατούν για να πάνε στις δουλειές τους.

Κάποιες περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο παραμένουν κάτω από το νερό, καθώς στην πόλη έπεσε σε μία ημέρα όγκος βροχής που κανονικά καταγράφεται σε έναν μήνα.

image

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι πολλά χωριά στην Ινδία έχουν αποκοπεί, με τους κατοίκους τους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό νερό εδώ και μέρες.

Η νότια Ασία είναι αντιμέτωπη με μεγάλες πλημμύρες συχνά την εποχή των μουσώνων, που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο. Όμως φέτος οι αρχές επισήμαναν ότι οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες που έχουν αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια.

image

Στο κρατίδιο Μπιχάρ στην ανατολική Ινδία περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, όπως ανέφερε η εφημερίδα «Straits Times», επικαλούμενη αξιωματούχους της περιοχής.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, 17 εκατ. άνθρωποι έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν εγκατασταθεί σε καταφύγια.

Στο βόρειο κρατίδιο Ούταρ Πραντές περισσότεροι από 100 έχασαν τη ζωή τους, ενώ στο Μπανγκλαντές τουλάχιστον 134 είναι οι νεκροί και το ένα τρίτο της χώρας εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από το νερό.

image

Περισσότερα από 6 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 100.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τις πλημμύρες, σύμφωνα με το υπουργείο Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Στο Νεπάλ 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 90.000 σπίτια έχουν καταστραφεί στις χειρότερες πλημμύρες που έχει αντιμετωπίσει η χώρα την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.