Μία ομάδα Ουκρανών βουλευτών ζητά από τον πρόεδρο Ζελένσκι να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, προκειμένου να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ads

Οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση της εν εξελίξει πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία μπορεί να εξελιχθεί σε μία «πραγματική καταστροφή» για όλες τις πλευρές, που δεν θα δουν «νικητές», υποστηρίζουν επτά βουλευτές, σε μία ανοιχτή επιστολή που απέστειλαν στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εκατομμύρια συμπολιτών μας προσπαθούν για μία ειρηνική ζωή», επισημαίνει η ομάδα των βουλευτών, υπό τον Βαντίμ Νοβίνσκι, τον Ουκρανό δισεκατομμυριούχο – ενός συνασπισμού περισσότερων από 12 πολιτικών κομμάτων.

Οι βουλευτές δήλωσαν ότι επιμένουν «να χρησιμοποιήσει  ο Ζελένσκι όλες τις εναλλακτικές», για να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ads

Γι’ αυτό καλούν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αρχίσει τις συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και να «φθάσει σε μία συμφωνία» για να σταματήσει η αιμοτοχυσία.

Μάλιστα, ζητούν από το ουκρανικό κοινοβούλιο να συγκροτήσει μία αντιπροσωπεία για τη διεξαγωγή «στρατηγικών διαβουλεύσεων» με το ρωσικό κοινοβούλιο.

«Πιστεύουμε ότι ένας νέος συμβιβασμός είναι ακόμη δυνατός», λένε οι βουλευτές, προσθέτοντας πως θα πρέπει να εξεταστεί μία διπλωματική λύση, ακόμη κι αν έχει «μία πιθανότητα στις εκατό» να πετύχει.

Η Μόσχα είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο, σχετικά με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή που πραγματοποιείται σήμερα στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Όπως αναφέρει το RT, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμπλακεί σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με έμφαση στην εξασφάλιση της εγγύησης του «ουδέτερου» καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας.

Οι όροι του Πούτιν

Η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να διαπραγματευτεί τους όρους της «επόμενης ημέρας» με το Κίεβο όταν ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός της.

Αυτοί είναι οι όροι, όπως σημειώνει ο Πεσκόφ, «που θα επέτρεπαν την εξάλειψη αυτού που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι αυτός που θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, αλλά έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει αρκεί «η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι έτοιμη να μιλήσει γι’ αυτό».

«Η επιχείρηση έχει τους στόχους της και πρέπει να επιτευχθούν. Ο πρόεδρος είπε ότι όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι στόχοι θα επιτευχθούν», ανέφερε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας πως εάν το Κίεβο συμφωνούσε να ικανοποιήσει τους όρους της Ρωσίας, η τρέχουσα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία θα μπορούσε να ακυρωθεί.