Πρόοδο διαπιστώνει η Μόσχα στις συνομιλίες που διεξάγονται στη ρωσική πρωτεύουσα μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας και εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπογραφεί η συμφωνία, μετά την παράταση χρόνου που ζήτησε έως το πρωί της Τρίτης ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.
   
Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη Φαίζ Σάρατζ και ο πρόεδρος του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χαλέντ Αλ Μίσρι υπέγραψαν το σχέδιο της συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στη χώρα, ενώ ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ζήτησε περιθώριο χρόνου έως το πρωί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.  

Ads

«Συζητήθηκε το κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα επιτρέψει να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάπαυση του πυρός. Το σχέδιο της τελικής συμφωνίας που προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς. Υπήρξε αντικείμενο επαρκώς σοβαρών συνομιλιών» δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε: «Ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης κύριος Σάρατζ και ο πρόεδρος του κρατικού συμβουλίου κύριος αλ Μίσρι μόλις το υπέγραψαν. Ο στρατάρχης Χάφταρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ)  και ο πρόεδρος της Βουλής των βουλευτών στο Τομπρούκ Ακίλα Σάλεχ εξετάζουν το κείμενο αυτό θετικά και ζήτησαν λίγο περισσότερο χρόνο έως το πρωί της επόμενης μέρας για να καταλήξουν στην υπογραφή του. Ελπίζω ότι η απόφαση θα είναι θετική».

«Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε συγκεκριμένη πρόοδος» υπογράμμισε ο Σεργκεί Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο της συμφωνίας συζητήθηκε και από τους υπουργούς Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Σόϊγκου και Χουλουσί Ακάρ.

Σάρατζ και Χάφταρ συμμετέχουν στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Μόσχα και οι οποίες ξεκίνησαν υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας. 

Ads

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που βρίσκεται στη διάθεση του ρωσικού πρακτορείου RIA-NOVOSTI, όλες οι πλευρές της κρίσης θα καθορίσουν γραμμή επαφής για μια βιώσιμη εκεχειρία και θα εργαστούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Φάγεζ Σαράτζ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χάφταρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο  TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης  Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya     

«Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χάφταρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται  με τους εκπροσώπους  της Ρωσίας και  της Τουρκίας» , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι