Με την Ευρώπη να κρατά την ανάσα της για τις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται – κυρίως – σε Γαλλία και Γερμανία και με τα όσα προηγήθηκαν περί ρωσικού… δάκτυλου στις αμερικανικές εκλογές, οι φόβοι για κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αναμετρήσεων αυξάνονται, μέτρα λαμβάνονται, ενώ την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) εντείνονται. 

Ads

Εντός του κλίματος αυτού, ο Σέργκει Πάβλοβιτς, διαβόητος χάκερ του ρωσόφωνου κόσμου, δεν καθησυχάζει. Αντίθετα προειδοποιεί: «Είναι πιο εύκολο να χακάρει κανείς ένα εκλογικό σύστημα απ’ ότι να χτυπήσει το eBay ή τη Citibank»!

Πίσω στα όσα προηγήθηκαν μέσα στη χρονιά, οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ και χαμένοι των εκλογών – με την απαξιωμένη στην κοινή γνώμη (όπως αποδείχτηκε) Χίλαρι Κλίντον να χάνει το οβάλ γραφείο από τον παραδοξολόγο Τραμπ  – κατηγορούν τη Ρωσία για την ήττα αυτή. 

Οι Ρώσοι χάκερ και οι αμερικανικές εκλογές 

Ads

Και πιο συγκεκριμένα αποδίδουν σε Ρώσους χάκερ τις διαρροές των email της Κλίντον στα Wikileaks που αναδείχτηκαν σε κορυφαίο θέμα κατά την προεκλογική περίοδο, με την καμπάνια του Τραμπ να τις χρησιμοποιεί για να επιδίδεται σε συνεχής επιθέσεις εναντίον της. 

Αξιωματούχοι της CIA, δήλωσαν μάλιστα ενώπιων της Γερουσίας ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Ρωσία είχε στόχο να ευνοήσει τον έναν από τους δυο υποψήφιος και εν τέλη να βοηθήσει τον Τραμπ να εκλεγεί στην προεδρία. Οι εμπλοκές στελεχών της καμπάνιας του Τραμπ που μάλιστα απέκτησαν και κυβερνητικές θέσεις, άμα τη εκλογεί του, με Ρώσους αξιωματούχους ενίσχυσαν αυτή την άποψη. Ηχηρές παραιτήσεις ακολούθησαν. 

Το πρόβλημα που λέγεται Fake News

Μεταξύ άλλων, η διασπορά ψευδών ειδήσεων – κυρίως μέσα από τα social media – εκτιμάται ότι βοήθησαν τον Τραμπ να αναλάβει την εξουσία. Ο ίδιος μάλιστα είχε site, όπως το ακροδεξιό Breitbart, που δούλευαν για λογαριασμό του, κάνοντας αυτή τη δουλειά, μεταξύ άλλων. Ο Τραμπ φρόντισε απλώς να αναθεματίσει τα συστημικά μίντια και να ονομάσει τις ειδήσεις αυτές «εναλλακτικά νέα», εκφράζοντας παράλληλα απόψεις όπως: «η κλιματική αλλαγή είναι κόλπο της Κίνας για να χτυπήσει την οικονομία μας». 

Συναγερμός σε Γαλλία – Γερμανία 

Τούτων δοθέντων, Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται σε συναγερμό και προετοιμάζονται τόσο για την άμυνά τους απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, όσο και για την αντιμετώπιση των fake news, κατά την προεκλογική περίοδο και την ίδια την εκλογική αναμέτρηση. 

Ο Σεργκέι Πάβλοβιτς – γνωστός ως Policedog στο διαδίκτυο – που στα 33 του χρόνια θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους χάκερ της Ανατολικής Ευρώπης στον υπόκοσμο του κυβερνοχώρου, εξηγεί πόσο εύκολο είναι να χακάρει κανείς τις εκλογές. 

Ο Πάβλοβιτς, μιλώντας στον Guardian, αρνείται να σχολιάσει τις κατηγορίες ότι οι Ρώσοι χάκερ ενεπλάκησαν στις αμερικανικές εκλογές, ωστόσο, υποστηρίζει ότι πλέον η πρόσβαση σε κυβερνητικούς οργανισμούς γίνεται όλο και πιο εύκολη, λόγω των νέων εφαρμογών που ξεπετάγονται κάθε μέρα. 

Τι λέει ο… ειδικός

«Κάτι που δημιουργείται από έναν άνθρωπο μπορεί να καταστραφεί από έναν άνθρωπο. Μπορείτε να δημιουργήσετε το πιο τέλειο σύστημα προστασίας για τον υπολογιστή αλλά οι παραβάτες θα χτυπήσουν το διαχειριστικό χρησιμοποιώντας κάποια δικαιολογία θα κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς». Αυτό γίνεται ακόμη πιο εύκολο καθώς οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν παρόμοιους κωδικούς για όλους τους λογαριασμούς τους. 

Σύμφωνα με τον Πάβλοβιτς, ο ίδιος έχει κάνει δέκα χρόνια φυλακή για χάκινγκ χρηματοπιστωτικών στοιχείων, «το πιο δύσκολο είναι να χακάρεις εμπορικές τράπεζες, συστήματα πληρωμών, κέντρα επεξεργασίας, δίκτυα των μηχανημάτων ATM και μεγάλα εμπορικά online δίκτυα, όπως το eBay». 

Ο Πάβλοβιτς παραδέχεται ότι οι ικανότητές του στο χάκινγκ είναι σήμερα πολύ κακές σε σχέση με τους πιο σύγχρονους χάκερ. Πιστεύει λοιπόν, ότι θα μπορούσε να χακάρει μόνο ευάλωτους οργανισμούς, όπως το Δημοκρατικό Κόμμα!