Περισσότερες από 60 διάσημες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους μαζί με τους πρόσφυγες και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων στη μεγάλη παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ #WithRefugees που καλεί τον κόσμο να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων.

Ads

«Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες, ενώστε κι εσείς τη φωνή σας μαζί μας» είναι το μήνυμα που στέλνουν όσοι εμφανίζονται στο βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου.

Την εκστρατεία υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπεν Στίλερ, Μαργκότ Ρόμπι, Έλεν Μίρεν, Σκάρλετ Γιόχανσον, καθώς και οι τραγουδιστές Χουάνες, Μίκα και άλλοι. 

Με την έκκληση αυτή καλούνται οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση εκ μέρους όλων όσοι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από τις πατρίδες τους.

image

Ads

Η εκστρατεία έχει στόχο να αναδείξει την υποστήριξη στις οικογένειες που αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή σε μια περίοδο που ο εκτοπισμός των πληθυσμών αυξάνεται δραματικά λόγω των συγκρούσεων και των διώξεων.

Η ρητορική κατά των προσφύγων

Από την άλλη η ρητορική κατά των προσφύγων εντείνεται και οι περιορισμοί στη διαδικασία του ασύλου αυξάνονται.

Η έκκληση θα παραδοθεί πριν από την ιστορική υψηλού επιπέδου Συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στη Νέα Υόρκη, με θέμα την Αντιμετώπιση των Μεγάλων Μετακινήσεων Προσφύγων και Μεταναστών.

image

Προς τις κυβερνήσεις

Η έκκληση ζητά από όλες τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι:

Κάθε παιδί – πρόσφυγας έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση
Κάθε οικογένεια προσφύγων έχει να μείνει κάπου με ασφάλεια
Κάθε πρόσφυγας έχει τη δυνατότητα να εργαστεί ή να αποκτήσει δεξιότητες ώστε να συνεισφέρει θετικά στην κοινότητά του.

image

Στο βίντεο της εκστρατείας, εμφανίζεται η Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Κέιτ Μπλάνσετ να μιλά από καταυλισμό της Ιορδανίας για τη συμμετοχή και στήριξή της στην εκστρατεία:

«Βρισκόμαστε στη μέση μιας καταστροφικής κρίσης εκτοπισμού, η οποία έχει ήδη ξεριζώσει εκατομμύρια αθώες οικογένειες, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει χάσει τη ζωή του στην προσπάθειά του να φτάσει σε ένα ασφαλές μέρος. Η λύση ουσιαστικά είναι πολιτική – χρειαζόμαστε ειρήνη και σταθερότητα. Ενόσω, όμως, περιμένουμε γι’ αυτό, εμείς, -ως άνθρωποι με τη δική μας φωνή- μπορούμε και οφείλουμε να παίξουμε τον δικό μας ρόλο. Πρέπει να απαιτήσουμε να μοιραστούν όλες οι χώρες την ευθύνη τού να διασφαλίσουν για όλους τους πρόσφυγες προστασία, στέγη και τη δυνατότητα να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με προοπτική. Αν αρκετοί από εμάς ενώσουμε τις φωνές μας, θα εισακουστούμε» λέει.

image

Μερικοί από τους Πρέσβεις Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας που συμμετέχουν στο βίντεο είναι ο αφγανικής καταγωγής συγγραφέας Καλέντ Χοσεϊνί, καθώς και το μοντέλο και πρώην πρόσφυγας από το Σουδάν, Αλεκ Γουέκ.

Οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, παιδιά…

«Οι πρόσφυγες είναι μητέρες, πατέρες, αδελφές, αδελφοί, παιδιά με τις ίδιες ελπίδες και φιλοδοξίες όπως εμείς- μόνο που η μοίρα έχει ταυτίσει τη ζωή τους με μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια προσφυγική κρίση» λέει ο Καλέντ Χοσεϊνί. «Μαζί, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες, πρέπει να απαιτήσουμε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη ώστε να βρεθούν δίκαιες και μακροχρόνιες λύσεις σε αυτήν την κρίση. Μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αντί του φόβου και της μισαλλοδοξίας, θα θριαμβεύσουν η ανθρωπιά και η συμπόνοια».

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι εξηγεί γιατί η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει τη δημόσια αυτή έκκληση για να στηρίξει τους πρόσφυγες.

Στόχος της εκστρατείας είναι να κινητοποιήσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αποδεκτών, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη έκκληση που έχει υπάρξει ποτέ για τη στήριξη των προσφύγων. Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση εδώ: www.unhcr.org/refugeeday/e