Σε 12 μήνες οι λονδρέζοι θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο δήμαρχο της πρωτεύουσας. Ο πρώτος που άνοιξε τα χαρτιά του είναι ο 47χρονος Άιβαν Μάσοου, ο οποίος με ένα πρωτότυπο pop art βίντεο συστήθηκε στους ψηφοφόρους και εγκαινιάζει την εκστρατεία κάνοντας το προσωπικό του coming out.

Ads

Στο βίντεο, εξηγεί τα πάντα σε 71 δευτερόλεπτα: «Είμαι ο Άιβαν και θέλω να γίνω ο δικός σου δήμαρχος του Λονδίνου. Είμαι γκέι, πρώην αλκοολικός, δυσλεκτικός. Είμαι υιοθετημένος, ακτιβιστής, επιχειρηματίας, αποδιοργανωτικός, άνθρωπος των λόγων. Δεν είμαι ο τυπικός πολιτικός. Χρησιμοποιώ το μετρό, σιχαίνομαι την κίνηση, την γραφειοκρατία, τη βαρετή πολιτική» λέει μεταξύ άλλων.

Ο 47χρονος Μάσοου είναι από το Μπράιτον αλλά μεγάλωσε στο Λονδίνο. Έγινε πολύ νέος μέλος των Συντηρητικών, τους εγκατέλειψε όμως το 2000 γιατί δεν άντεξε την ομοφοβία τους. Για την ώρα δηλώνει περήφανος που βοηθά τoυς Τόρις.

Το ποτό, το έκοψε σε κλινική με τη βοήθεια και την προτροπή της διάσημης ηθοποιού Τζόαν Κόλινς. Ο ίδιος διηγήθηκε την ιστορία στον Guardian. «Ήταν ένα βράδυ πριν από πολλά χρόνια στη βίλα της στο Σεν Τροπέ. Στο σαλόνι υπήρχαν έξι άδεια μπουκάλια. Το επόμενο πρωί, η ηθοποιός μού είπε: ‘Άιβαν, εγώ χθες ήπια ένα ποτήρι. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα ήπιες εσύ. Νομίζω ότι έχεις πρόβλημα και ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό”».

Ads

Ο Μάσοου ποντάρει στο ότι η ειλικρίνειά του θα του δώσει το πολιτικό πλεονέκτημα, όπως αλλά στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα. Ήδη, καλεί τους λονδρέζους να του στείλουν προτάσεις μέσω Twitter (#tellivan).