Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στις πόλεις Χάμα και Χομς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν συριακές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, για να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις ενάντια στον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ, με αίτημα τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 37.

Ads

«Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε διάφορες συνοικίες της βόρειας πόλης Χάμα, ένδεκα στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας και ένας πολίτης στο Κουσέιρ, στην περιφέρεια της Χομς», όπου εδώ και αρκετές εβδομάδες ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διαδηλωτές καλούσαν εκ νέου τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους προστατεύσει από την καταστολή των δυνάμεων του Άσαντ.

Διαδηλώσεις κατά του Άσαντ πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη Συρία, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ σύμφωνα με ακτιβιστές το αντικαθεστωτικό κίνημα έχει ενταθεί μετά την πτώση και τον θάνατο του Καντάφι στη Λιβύη, ο οποίος είχε και στενούς δεσμούς με τον Άσαντ.
   
Οι διαδηλωτές στη σελίδα τους στο Facebook καλούσαν σήμερα τους πολίτες της Συρίας σε μαζικές διαδηλώσεις, ενώ, ταυτόχρονα, ζητούσαν από τη διεθνή κοινότητα την «επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων».

Ads

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις πρώτες ημέρες των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις του καθεστώτος τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι.

Επιπλέον το Παρατηρητήριο καταγγέλλει πως στη βορειοδυτική Συρία οι ένοπλες δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας του Άσαντ πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια του χωριού Καφρούμα της επαρχίας Ιντλέμπ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ τους μια γυναίκα και το 12χρονο γιο της.

Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, ένας Σύρος πατέρας αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχή παρενόχλησή του από την αστυνομία που του ζητούσε να αποκαλύψει πού βρίσκεται ο γιος του, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης.
Πρόκειται για τον Άμπου Φάντι, που αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Τζάμπλεχ για να μην αναγκαστεί να πει στην αστυνομία πού κρύβεται ο γιος του, ανέφερε ο ακτιβιστής Όμαρ αλ-Τζαμπλάουι.