Πάνω από 250 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των 7,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που συγκλόνισε σήμερα το Αφγανιστάν, το Πακιστάν αλλά και τις γειτονικές χώρες. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί. 

Ads

Περίπου 185 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Πακιστάν και 64 στο Αφγανιστάν, μεταξύ τους και 12 μαθήτριες στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλιτώσουν.  Πολλά κτίρια κατέρρευσαν, το ίδιο και τα δίκτυα των επικοινωνιών. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), η ισχύς του σεισμού ήταν 7,7 βαθμοί – στη συνέχεια διορθώθηκε σε 7,5 – και το επίκεντρό του βρισκόταν 256 χλμ. βορειοδυτικά της Καμπούλ, στην περιοχή κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν. Το εστιακό του βάθος ήταν 196 χλμ. 

Ο σεισμός χτύπησε έξι μήνες μετά την καταστροφή στο κοντινό Νεπάλ. Η περιοχή είναι σεισμογενής και το 2005 σεισμός 7,6 βαθμών στο βόρειο Πακιστάν είχε στοιχίσει τη ζωή σε 75.000 ανθρώπους.

image

Ads

image

Στη βόρεια Ινδία, εκατοντάδες πανικόβλητοι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ στα σύνορα με το Πακιστάν, κρατώντας τα μικρά παιδιά στην αγκαλιά τους, φοβούμενοι μια επανάληψη του σεισμού του 2005.

image

image

image

image

image

image