Σε καμπίνες τελεφερίκ, το οποίο ακινητοποιήθηκε πάνω από τους παγετώνες του Λευκού Όρους, στις Άλπεις, σε ύψος 3.800 μέτρων, εγκλωβίστηκαν 110 άνθρωποι. 

Ads

Αμέσως στήθηκε γιγάντια επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τους με ελικόπτερα από την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. 

Το τελεφερίκ συνδέει το Αιγκίγ ντι Μιντί (3.842 μέτρα), σε γαλλικό έδαφος, με το Πουάντ Ελμπρονέ (3.462 μέτρα) στα σύνορα με την Ιταλία.

image

Ads

image

image

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που διαχειρίζεται το τελεφερίκ κάποια καλώδια μπλέχτηκαν μεταξύ τους «για αδιευκρίνιστους λόγους» και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία του Λευκού Όρους δεν μπόρεσαν να επιδιορθώσουν τη ζημιά. Από την πλευρά του το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 έκανε λόγο για ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή κι είχαν ως αποτέλεσμα να μπλεχτούν τα καλώδια. 

Οι αρχές οργάνωσαν μια επιχείρηση απεγκλωβισμού και μεταφοράς των επιβαινόντων από αέρος, όπου συμμετέχουν τρία ελικόπτερα από την Ελβετία, τη Γαλλία και την Ιταλία. «Η επιχείρηση θα διαρκέσει κάποιο χρόνο όμως ο καιρός είναι καλός» διευκρίνισε ο Ντεσαβάν. «Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους πελάτες. Διαθέτουν νερό και μέσα επικοινωνίας όμως αρχίζουν να δυσανασχετούν καθώς έχει περάσει πολλή ώρα» πρόσθεσε ο υπεύθυνος.