Ads

Δύο νέα βίντεο που ενισχύουν τη θέση για εγκλήματα πολέμου και από τις δύο πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας έρχονται στη δημοσιότητα. Στο πρώτο αντάρτες φέρονται να συγκεντρώνουν αιχμαλώτους χτυπώντας τους και στη συνέχεια τους εκτελούν. Στο δεύτερο βίντεο μέλη των δυνάμεων του Άσαντ φέρονται να κόβουν αυτιά από σορούς ανταρτών.

 
Στο βίντεο της μαζικής εκτέλεσης αντικαθεστωτικών, αντάρτες φωνάζουν «αυτά είναι τα σκυλιά του Άσαντ», ενώ άλλος τους καταριέται και τους κλοτσάει. Δευτερόλεπτα αργότερα ακούγονται πυροβολισμοί. Μάλιστα κάποιοι συνεχίζουν να πυροβολούν τους νεκρούς αιχμαλώτους. 
 
Η Διεθνής Αμνηστία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρουν πως προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα του βίντεο και να προσδιορίσουν την ταυτότητα των δραστών, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για έγκλημα πολέμου. Σύμφωνα με το RT και η αντιπολίτευση της Συρίας, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο αναφέρει πως οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
 
Αναλυτής μιλώντας στο RT αναφέρει πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι αντάρτες, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Δύση, έχουν παραβιάσει ανθρώπινα δικαιώματα και έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου. 

Ads

Την ίδια στιγμή το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως έχει στην κατοχή του βίντεο που δείχνει έναν άνδρα με στρατιωτική περιβολή να κρατάει ένα ακρωτηριασμένο αυτί και ένα μαχαίρι, και να γελάει μπροστά στην κάμερα. «Αυτό είναι το αυτί ενός σκύλου, θα τους δώσουμε το μάθημά τους», λέει ο άνδρας για τους αντάρτες.
 
«Το καθεστώς διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πρώτη μέρα της επανάστασης, αλλά αυτά τα εγκλήματα δεν μπορούν με κανένα τρόπο να δικαιολογήσουν τα εγκλήματα της άλλης πλευράς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι επίθεση των ανταρτών σε αεροπορική βάση στα βορειοδυτικά της Συρίας, στο Taftanaz. Από την εν λόγω βάση απογειώνονται πολλά από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα του καθεστώτος για αεροπορικές επιδρομές.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή είναι σφοδρές. Μάχες σημειώνονται και στη Δαμασκό και στη Χάρεμ στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και στη Δούμα. Αεροπορικές επιδρομές σημειώνονται στην ανατολική Γκούτα στα προάστια της πρωτεύουσας της Συρίας.
 
Το απόγευμα του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι τρία συριακά άρματα μπήκαν στην περιοχή των Υψιπέδων του Γκολάν, η οποία θεωρείται αποστρατικοποιημένη ζώνη. Τα συριακά άρματα σύμφωνα με τις πληροφορίες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατά των Σύρων αντικαθεστωτικών.
 
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στο Reuters, το Ισραήλ υπέβαλε διαμαρτυρία στη δύναμη του ΟΗΕ που βρίσκεται στην περιοχή. Το είδος της αντίδρασης του Ισραήλ, όπως σημειώνει το Reuters, δείχνει πως το περιστατικό δεν αξιολογείται ως σοβαρή απειλή.
 
Περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις 19μηνες συγκρούσεις που ξεκίνησαν με τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις, οι οποίες εξελίχθηκαν σε εμφύλιο πόλεμο.