Γεγονός αποτελεί πλέον η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, καθώς η επίσημη τελετή εγκαινίων, στο κτίριο του αμερικανικού γενικού προξενείου στην πόλη, πραγματοποιήθηκε, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, με φόντο τις συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας με τουλάχιστον 41 νεκρούς και πάνω από χίλιους τραυματίες.

Ads

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο -ακραίος και σκληροπυρηνικός- πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

Ads

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια «ιστορική ημέρα» ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το «θάρρος» του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «έγραψε ιστορία», είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. «Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε», τόνισε. «Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας» συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ «αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ».

Ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου και γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, κατά την ομιλία του στην τελετή, υποστήριξε ότι είναι δυνατό και για τις δύο πλευρές της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Πιστεύουμε πως είναι δυνατό και για τα δύο μέρη να κερδίσουν περισσότερα απ’ όσα θα δώσουν – έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν με ειρήνη – ασφαλείς από τον κίνδυνο, ελεύθεροι από τον φόβο και ικανοί να κυνηγήσουν τα όνειρά τους», υποστήριξε ο Κούσνερ.

«Η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει μια πόλη που θα συγκεντρώνει ανθρώπους κάθε πίστης», τόνισε.

Επίσης ο Κούσνερ υπερασπίστηκε στην ομιλία του την κίνηση του Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία.

«Ενώ πρόεδροι πριν απ’ αυτόν υπαναχώρησαν από τη δέσμευσή τους ότι θα μετέφεραν την αμερικανική Πρεσβεία μόλις θα αναλάμβαναν καθήκοντα, αυτός ο πρόεδρος το έκανε. Επειδή, όταν ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μια υπόσχεση, την τηρεί», υπογράμμισε ο Κούσνερ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόκληση που υφίσταται εκ μέρους του Ιράν, μια εβδομάδα αφότου ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων να παραμείνει στη συμφωνία.

image

«Η επίθεση του Ιράν απειλεί τους πολλούς φιλειρηνικούς πολίτες σ’ όλη την περιοχή και στον κόσμο. Από το Ισραήλ μέχρι την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και πέραν αυτών, πολλοί ηγέτες αγωνίζονται για να εκσυγχρονίσουν τις χώρες τους και να δημιουργήσουν καλύτερη ζωή για τον λαό τους», δήλωσε ο Κούσνερ.

«Στην αντιμετώπιση κοινών απειλών και στην επιδίωξη κοινών συμφερόντων, αρχίζουν να εμφανίζονται ευκαιρίες και συμμαχίες που ήταν προηγουμένως αδύνατο να φανταστεί κανείς», πρόσθεσε.