Έφυγε σε ηλικία 76 ετών η Λίντα Μπράουν, η γυναίκα από το Κάνσας των ΗΠΑ που αποτέλεσε σύμβολο ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις. Η ίδια βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το 1954, με την προσπάθειά της να αρθεί ο κανονισμός για το φυλετικό διαχωρισμό των μαθητών στα αμερικανικά σχολεία, μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτή είναι η ιστορία της.

Ads

Το σχολείο της περιοχής Topeka απευθυνόταν μόνο σε λευκούς μαθητές, όταν ο πατέρας της Μπράουν, Όλιβερ, προσπάθησε να γράψει τα μέλη της οικογένειας. Θα ήταν και ο πρώτος έγχρωμος πολίτης που θα εμφανιζόταν στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, εκπροσωπώντας την κόρη του εναντίον του Συμβουλίου Παιδείας, και θα οδηγούσε σε μια μεταρρύθμιση τεράστιας σημασίας για το τέλος του ρατσισμού και των διακρίσεων στα αμερικανικά σχολεία.

Η δικαστική υπόθεση-ορόσημο, θα ξεκινούσε μετά την απόρριψη δεκάδων μαύρων οικογενειών της Topeka στο αίτημά τους να εγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία λευκών που βρίσκονταν κοντά στα σπίτια τους. Αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν σημειωθεί εκείνη την εποχή στο Delaware, τη Νότια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και την Κολούμπια. Η νομική διαμάχη θα ξεκινούσε, αφού θα είχε πρώτα απορριφθεί το αίτημα πολλές φορές, με τη βοήθεια της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση Έγχρωμων Πολιτών και θα αφορούσε όλες τις παραπάνω υποθέσεις. Μάλιστα ο δικηγόρος υπεράσπισης της μαύρης κοινότητας, Thurgood Marshall, θα γινόταν ο πρώτος μαύρος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Στις 17 Μαΐου του 1954, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο διαχωρισμός των μαύρων και των λευκών παιδιών στα σχολεία ήταν αντισυνταγματικός, διότι αρνούνταν στα μαύρα παιδιά την 14η τροποποιητική εγγύηση περί της ίσης προστασίας από το νόμο.

Ads

«Στον τομέα της δημόσιας εκπαίδευσης, το δόγμα του «διαχωρισμένοι αλλά ίσοι» δεν έχει θέση», έγραφε τότε ο επικεφαλής δικαστής, Earl Warren. «Οι χωριστές εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις είναι εγγενώς άνισες».

Η Λίντα Μπράουν πέθανε το απόγευμα της Κυριακής. Η αδελφή της Brown, Cheryl Brown Henderson, και πρόεδρος του Brown Foundation, επιβεβαίωσε το θάνατό της στο Topeka Capital-Journal.

Ο κυβερνήτης του Κάνσας, Jeff Colyer, δήλωσε: «Πριν από εξήντα τέσσερα χρόνια, μια νεαρή κοπέλα από το Topeka έφερε στο προσκήνιο μια υπόθεση που θα σταματούσε τον διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία της Αμερικής.Η ζωή της Linda Brown μας θυμίζει ότι, μερικές φορές, οι πιο απίθανοι άνθρωποι μπορούν να έχουν απίστευτο αντίκτυπο και ότι εξυπηρετώντας την κοινότητά μας μπορούμε πραγματικά να αλλάξουμε τον κόσμο».