Έφυγε από τη ζωή τη νύχτα, σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

Ads

Ο Πέρες υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις 13 Σεπτεμβρίου και αμέσως εισήχθη σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ. Στη συνέχεια έπεσε σε κώμα από το οποίο δεν μπόρεσε να επανέλθει.

Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, από τους ιδρυτές του κράτους του Ισραήλ και βασικός συντελεστής των συμφωνιών του Όσλο, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαινιστίων στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Συνδέθηκε με την ιστορία του Ισραήλ και παρά τις σκληρές αρχικά θέσεις του, και τον χαρακτηρισμό του ως «γεράκι», σταδιακά τάχθηκε και εργάστηκε υπέρ της ειρήνευσης με τους Παλαιστινίους.

Ads

Οι μεγάλοι σταθμοί της ζωής του

Ο Σιμόν Πέρες γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1923 στη Βισνέβα της Πολωνίας και μετανάστευσε στην Παλαιστίνη το 1934.

Το 1959 εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ, ενώ από το 1984 έως το 1986 γίνεται πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας του Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.

Αργότερα, το 1993 εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.

Το 1994 δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.

Έναν χρόνο πιο μετά, μετά τη δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.

Το Ιούνιο του 2007 εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ και τον Ιούλιο του 2014, εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.