Ανήλικοι μετανάστες εξαφανίζονται στις ΗΠΑ για να ανακαλύψουν μετά από πολλές εβδομάδες οι γονείς τους πως έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. 

Ads

Δεν πρόκειται για σενάριο αστυνομικής ταινίας αλλά για μία  από τις «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου που έχει ανοίξει ο Ντόναλτ Τραμπ με τις συμμορίες στις ΗΠΑ. Δεκάδες είναι οι έφηβοι που κρατούνται παράνομα όπως διαπιστώνει το Al Jazeera στην προσπάθεια να εξαρθρώσει η κυβέρνηση τη συμμορία MS – 13.

Ο «πόλεμος εναντίον των συμμοριών» (όπως ονομάζει η κυβέρνηση Τραμπ την επιχείρηση) λαμβάνει χώρα σε μεγάλες πόλεις στις ΗΠΑ, με βαθιές επιπτώσεις στις κοινότητες που γίνονται στόχος αυτής της πολιτικής. 

Το Long Island, η Νέα Υόρκη και οι γύρω περιοχές έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά. Κατά το παρελθόν έτος, η αμερικανική κυβέρνηση συνέλαβε εκατοντάδες ανθρώπους σε αυτές τις περιοχές, με το επιχείρημα της καταπολέμησης της συμμορίας MS-13. Πολλές από τις συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε γειτονιές μεταναστών, με στόχο κατοίκους από την Κεντρική Αμερική.

Ads

Οι έφηβοι εξαφανίστηκαν, δεν φαίνονταν καν στο Σύστημα Κράτησης Μεταναστών και συχνά χρειάστηκαν μέρες ή εβδομάδες για να τους εντοπίσουν οι γονείς τους και πολύ περισσότερο για να τους απελευθερώσουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η συμμορία MS-13 ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980, από μετανάστες που εγκατέλειψαν το Ελ Σαλβαδόρ, εξαιτίας πολιτικών αναταραχών. Από τότε – και σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των πολιτικών απελάσεων των ΗΠΑ – η συμμορία εξαπλώθηκε στο Ελ Σαλβαδόρ και σε άλλα μέρη της Κεντρικής Αμερικής, καθώς παράλληλα και σε πολλές πόλεις στις ΗΠΑ.

Η  δράση της έγινε έντονη τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ, μετά από μια σειρά δολοφονιών στο Long Island και στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Στην περιοχή Suffolk του Long Island, η MS-13 συνδέθηκε με τουλάχιστον 17 δολοφονίες το 2016 και το 2017.

Σε μια επίσκεψη στην πολιτεία  πέρυσι, ο Donald Trump χρησιμοποίησε αυτές τις δολοφονίες για να ανακοινώσει μια καταστολή της συμμορίας σε ομοσπονδιακό επίπεδο, και ζήτησε επίσης ενίσχυση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Ισχυρίστηκε ότι η βία που ασκείται προκειμένου να καταπολεμηθεί η  MS-13, ήταν αποτέλεσμα των «αδύναμων συνόρων», αφού ότι τα μέλη των συμμοριών είχαν τη δυνατότητα να «γλιστρήσουν» στις ΗΠΑ ως ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Συνδέετε κάθε νεαρό μετανάστη με τις συμμορίες ενοχοποιώντας μια ολόκληρη κοινότητα και όλα αυτά τα συνδέετε με τη μεταναστευτική πολιτική. Γιατί δεν μιλάτε γι’αυτό;» λέει ο Sergio Argueta, ιδρυτής της STRONG Youth, μιας τοπικής οργάνωσης πρόληψης συμμοριών.

Τον Μάιο του 2017, η τοπική αστυνομία στην περιοχή, συνεργάστηκε με το υπεύθυνο σώμα για την Αμερικανική Μετανάστευση και τους υπεύθυνους για τη συνοριακή πολιτική για να στοχεύσει, να συλλάβει και να εκτοπίσει τα μέλη της MS-13 στο πλαίσιο μιας κοινής επιχείρησης γνωστής ως «Operation Matador». Από τότε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι συνέλαβε τουλάχιστον 239 άτομα που συνδέονται με την MS – 13. Δεν είναι σαφές πόσοι από αυτούς παραμένουν υπό κράτηση ή έχουν απελαθεί.

«Εξαφανίστηκαν από το σύστημα κράτησης μεταναστών και συχνά χρειάστηκαν μέρες ή εβδομάδες για να τους εντοπίσουν οι γονείς τους και να τους φέρουν πίσω», λέει ο δικηγόρος Paige Austin. Ο Austin ήταν ένας από τους δικηγόρους που εργάστηκαν σε μια δίκη σχετικά με την «τυχαία κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων» στην περιοχή Long Island πέρυσι.

Ο ανταποκριτής Natasha del Toro και η ομάδα Fault Lines ταξίδεψαν στο Long Island για να συναντήσουν μερικά από τα εξαφανισμένα θύματα της καταστολής – διερευνώντας πώς, σε πολλές περιπτώσεις, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι έχουν στοχοποιηθεί και κρατούνται, χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να τους συνδέουν με την MS-13.

Εξετάζουν επίσης τη σχέση μεταξύ της ICE (Υπηρεσίας των Συνόρων) και της τοπικής αστυνομίας και πως η συνεργασία αυτή έχει εξαπλώσει το φόβο στις κοινότητες των μεταναστών – αφήνοντας ιδιαίτερα τους νέους εφήβους της Κεντρικής Αμερικής να αισθάνονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε μια συμμορία και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Φωτεινή Λαμπρίδη