Αν δεν επρόκειτο για πόλεμο, τότε θα απέμενε μόνο η ειρωνεία: Μέσα σε λίγες ώρες από το διάγγελμα του Τραμπ για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πράξη την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί σαφώς ότι θα κάνει τον κόσμο… «ασφαλέστερο», ισραηλινά μαχητικά αεροπλάνα επέδραμαν εναντίον ιρανικών θέσεων στην Συρία, με το Τελ Αβίβ να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για απάντηση σε προηγούμενη πυραυλική επίθεση εναντίον του από το συριακό έδαφος.

Ads

Υψηλόβαθμος Σύριος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως ότι το Ισραήλ ήταν αυτό που άνοιξε πυρ πρώτο. «Το Ισραήλ ξεκίνησε και διεύρυνε την επίθεσή του και η απάντηση ήταν περισσότεροι από 50 πύραυλοι εδάφους- εδάφους εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν» εξήγησε.

Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι το Ιράν είχε εκτοξεύσει πυραύλους στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν και απάντησαν σε αυτήν. Οι Ιρανοί και η Δαμασκός επιμένουν ότι οι υπό τον ιρανικό έλεγχο δυνάμεις ενήργησαν αφού οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το Μπάαθ, μια πόλη στην αποστρατικοποιημένη ζώνη.

Το θέμα είναι πως πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγόρησε άμεσα το Ιράν ότι δέχθηκε επίθεση από το έδαφος της Συρίας, από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, όπως παρατήρησε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Χάρι Φάουτσετ από την Ιερουσαλήμ. «Το ερώτημα είναι εάν θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση». 

Ads

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο βρετανικός Ιndependent σημειώνει, ότι η ισραηλινή επιδρομή με αυτούς τους στόχους ήταν και πρόταση του νέου σύμβουλου ασφαλείας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος ήθελε να συμπεριλάβει στα  αμερικανικά χτυπήματα εναντίον της Συρίας τον περασμένο μήνα μετά την φερόμενη χημική επίθεση στη Ντούμα, και επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία, αλλά τον σταμάτησαν, τόσο ο υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάττις, όσο και και ο επικεφαλής του στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός, Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι νεκροί από τις ισραηλινές επιδρομές ανέρχονται σε 23 ένοπλους, εκ των οποίων οι 5 είναι Σύριοι στρατιώτες και οι 18 μέλη των συμμαχικών δυνάμεων των συριακών αρχών, δηλαδή τα ένοπλα τμήματα υπό τον έλεγχο του Ιράν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε 28 αεροπλάνα και έριξε 70 πυραύλους κατά των ιρανικών υποδομών στη Συρία και διευκρινίζει ότι οι μισοί από τους πυραύλους καταστράφηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

Η ιρανική επίθεση, όπως λένε οι Ισραηλινοί, διατάχθηκε από τον στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης, υπό την αιγίδα της στρατιωτικής αποστολής της Τεχεράνης στο Ιράκ και τη Συρία.

Διαβάστε επίσης:

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ισραήλ με τους τζιχαντιστές στο Γκολάν

Ωστόσο, η ισραηλινή επίθεση ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία πριν από επτά χρόνια και ανοίγει πλέον κάθε πιθανότητα περαιτέρω συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ισραήλ, το οποίο θεωρεί το Ιράν ως εχθρό της ίδιας του της ύπαρξης, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι υπάρχει ιρανική απειλή στα σύνορα της Συρίας και έχει εμπλακεί σε έναν χαμηλού προφίλ πόλεμο.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, τα ισραηλινά νοσοκομεία, πολιτικά και στρατιωτικά, στην περιοχή του Γκολάν παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους Σύριους των συνόρων επί αρκετά χρόνια. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι πολίτες, αλλά και Σουνίτες ένοπλοι, ιδιαίτερα πολύτιμοι για το Ισραήλ, αφού δεν μάχονταν μόνο εναντίον του ‘Ασαντ, αλλά και εναντίον της Χεζμπολάχ και των Ιρανών. Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι τραυματισμένοι ένοπλοι δεν έκρυβαν καθόλου πως ανήκαν σε σκληροπυρηνικές τζιχαντιστικές ομάδες και, παρά το γεγονός ότι νοσηλεύονταν σε ισραηλινά νοσοκομεία, απειλούσαν φανερά ότι θα επιστρέψουν και «θα σας σφάξουμε όλους».

Ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μοσέ Γιαάλον, επιβεβαίωσε δημοσίως ότι το Ισραήλ θεραπεύει αυτούς τους ένοπλους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συμβάλλει στην προστασία των συνόρων. Το επικίνδυνο παιχνίδι που παίζει το Ισραήλ με τους τζιχαντιστές στην Συρία επιβεβαιώνεται και από έναν ανώτατο αξιωματούχο των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, την δήλωση του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα, ο οποίος είπε πως στην Συρία, «η Δύση νομίζει ότι οι Σουνίτες τρομοκράτες τζιχαντιστές είναι χειρότεροι από τους Σιίτες τρομοκράτες. Εμείς έχουμε μια άλλη άποψη».

Αυτή την «άλλη άποψη» μετέτρεψαν σε πράξη οι Ισραηλινοί εδώ και πολύ καιρό στο Γκολάν, με πολλές στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον ανώτερων και ανώτατων στελεχών των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης και της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είχαν ξεφύγει και λόγω των προειδοποιήσεων του Πούτιν και του Ομπάμα προς Ιράν και Ισραήλ αντίστοιχα. Μετά την τελευταία κλιμάκωση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Αβίγκντορ Λίμπερμαν, δήλωσε πως «ελπίζω να έχουμε τελειώσει με αυτό το κεφάλαιο και να έχουν όλοι πάρει το μήνυμα». Αλλά η δυναμική έχει αλλάξει. Τώρα η διοίκηση Τραμπ δεν προτίθεται να συγκρατήσει το Ισραήλ. Ο Σαούφ Μοφάτζ, πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, αποκάλυψε πώς ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Μπόλτον πιέζει το Ισραήλ να βομβαρδίσει το Ιράν.

Ο ίδιος ο Μοφάτζ πάντως θεωρεί πως δεν θα είναι μια έξυπνη κίνηση. Το ίδιο πιστεύουν και όλοι οι άλλοι πλην του Τραμπ, του Νετανιάχου και ίσως των συμμάχων των ΗΠΑ στον Κόλπο. Διότι τα υψίπεδα του Γκολάν, μαζί με την Λωρίδα της Γάζας και την Δυτική ‘Οχθη είναι τα πιο εμβληματικά από τα εδάφη που κατέκτησε το Ισραήλ κατά τον γνωστό και ως πόλεμο των έξι ημερών του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ πολέμησε εναντίον των Αράβων γειτόνων του. Εδάφη τα οποία μέχρι σήμερα αποτελούν πηγές επαναλαμβανόμενων εντάσεων, οι οποίες έχουν όλα τα νοσηρά «φόντα» να ξεπεράσουν τους «χαμηλού προφίλ» πολέμους που διεξάγει ασταμάτητα το Ισραήλ και να παρασύρουν την ανθρωπότητα στον όλεθρο.