Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανακοίνωσε σήμερα ένα τέταρτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα εναντίον 78 Λευκορώσων και 8 οντοτήτων.

Ads

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι αρκετά εξέχοντα επιχειρηματικά πρόσωπα που υποστηρίζουν και επωφελούνται από το καθεστώς Λουκασένκο. Αυτές οι κυρώσεις, επομένως, στέλνουν ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντρ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος.

Τα περιοριστικά μέτρα της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της Ε.Ε.

Το ζήτημα της Λευκορωσίας ήταν το υπ’ αριθμόν ένα στην ατζέντα των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, όπου και συναντήθηκαν με την εξόριστη ηγέτιδα της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια πριν εγκρίνουν το νέο πακέτο κυρώσεων.

Ads