Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ισραήλ η ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι προχωρά από σήμερα τη διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ.

Ads

Πιο αναλυτικά, η συγκεκριμένη ενέργεια συνιστά βασική παραβίαση των όρων της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο 20% που ανακοινώθηκε από το Ιράν συνιστά σημαντική παραβίαση των πυρηνικών του δεσμεύσεων στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Βιέννης «με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) , πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ads

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο υπογράμμισε παράλληλα, «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας».

«Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως «δεν θέλω να κάνω εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση της IAEA και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες».

Επίσης, ανακοίνωση εξέδωσε και το Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δηλώνει ότι η απόφαση της Τεχεράνης να προχωρήσει σε εμπλουτισμό 20% είναι απόδειξη «ότι το Ιράν συνεχίζει το στρατιωτικό πυρηνικό του πρόγραμμα».

«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να φτιάξει πυρηνικά όπλα» υποστήριξε παράλληλα ο Νετανιάχου.