Με κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας απειλούν την Μόσχα οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όπως ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Ads

«Η ρωσική ηγεσία δεν υπολόγισε σωστά εάν θεωρούσε ότι κανείς δεν θα αντιδρούσε διεθνώς στις κινήσεις της στην Ουκρανία, ενώ έκανε επίσης λάθος εάν θεωρούσε ότι θα δημιουργήσει χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.», συμπλήρωσε ο Ομπάμα, ενώ σχολίασε ότι «ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση στεκόμαστε μαζί στο συγκεκριμένο ζήτημα».

«Η απομόνωση της Ρωσίας, αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, θα βαθύνει», πρόσθεσε, ενώ αναμένεται σε ομιλία του το απόγευμα να χαρακτηρίσει τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν«απειλή προς το διεθνές σύστημα που έχτισαν Ευρώπη και ΗΠΑ».

Παρόλα αυτά, είπε ότι «ο πλανήτης δεν έχει εισέλθει σε περίοδο νέου Ψυχρού Πολέμου», συμπληρώνοντας πως «στο βαθμό που η Δύση θα παραμείνει ενωμένη, οι Ρώσοι θα αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν να έχουν επιτυχίες στη διεθνή κονίστρα μέσω της χρήσης ωμής δύναμης».

Ads

Σμιτ: Ηλίθιες οι κυρώσεις της Δύσης

«Οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι ηλίθιες και κάθε οικονομική πίεση θα έχει συμβολική σημασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ την Τετάρτη. «Οι κυρώσεις επηρεάζουν τόσο τη Δύση και τη Ρωσία» πρόσθεσε.

«Η άρνηση των ηγετών της Ομάδας των 7 να συνεχίσει το διάλογο με τη Ρωσία δεν διευκολύνει τη συμφωνία για το Ουκρανικό. Θα ήταν ιδανικό να διαβουλευτούν όλοι αυτή τη στιγμή στην G8. Θα ήταν πιο χρήσιμο για τη διατήρηση της ειρήνης», είπε, προσθέτοντας ότι «η G8 δεν είναι πολύ πιο σημαντική από την G20».

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη επειδή η Δύση ανησυχεί πολύ» τόνισε. 

Περισσότερος ρωσικός στρατός στην Κριμαία

Πάντως τα επόμενα έτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, που επικαλείται πηγή του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, η Μόσχα επιθυμεί να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη στην περιοχή – από το 2016 – ρωσικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς Tupolev Tu – 22M3, καθώς επίσης καταδιωκτικών αεροσκαφών και αεροσκαφών επιτήρησης, όπως και και υποβρυχίων. Ελικοπτεροφόρο πλοίο προβλέπεται να αναπτυχθεί εκεί το 2017. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι Ουκρανοί στρατιώτες που κρατούνταν αιχμάλωτοι στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

Την ίδια στιγμή, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, έχει αγγίξει το 80%. «Το ποσοστό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί μετά την επέμβαση, τον Αύγουστο του 2008, των ρωσικών δυνάμεων στη Νότια Οσετία, αποσχισθείσα αυτόνομη δημοκρατία εντός της Γεωργίας», εξήγησε ο δημοσκόπος Ντένις Βολκόφ, υπενθυμίζοντας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι τότε η δημοτικότητα του Πούτιν είχε φτάσει το 88%. «Είναι μια έκρηξη πατριωτισμού που προκλήθηκε από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και κυρίως από την προσάρτηση της Κριμαίας», σχολίασε.