Τα εναπομείναντα μέρη της JCPOA – της διεθνούς συνθήκης του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 – δεν θεωρούν τις παραβιάσεις του Ιράν ως μια σοβαρή καταστρατήγηση αυτής, και δεν έχουν υποδείξει καμία πρόθεση να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ads

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία ξεκίνησε να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67% – όριο που είχε καθοριστεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015, γνωστή και ως JCPOA.

«Προς το παρόν, κανένα από τα μέρη της συνθήκης δεν έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει αυτό το άρθρο», τόνισε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό σημαίνει ότι κανένα από τα μέρη δεν θεωρεί προς το παρόν – με τα τρέχοντα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας από την ΙΑΕΑ – ως σοβαρή την καταστρατήγηση αυτή».

Οι όροι της συνθήκης αναφέρουν ότι αν οποιοδήποτε μέρος εκτιμά ότι ένα άλλο δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του, μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα σε μια Κοινή Επιτροπή, τα μέλη της οποίας είναι το Ιράν, η Ρωσία, η Κίνα, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Μια σύγκληση της Κοινής Επιτροπής πυροδοτεί μια διαδικασία που μπορεί να καταλήξει σε επαναφορά κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος του Ιράν.

Η Μογκερίνι τόνισε ότι μια συνάντηση της Επιτροπής είναι πιθανή, ωστόσο το πότε και σε τι επίπεδο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Μιλώντας στο τέλος της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που κυριάρχησε το ζήτημα του Ιράν, η Ύπατη Εκπρόσωπος υποβάθμισε την προοπτική αυτή, ισχυριζόμενη ότι για την ώρα το μπλοκ θα επικεντρωθεί σε διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Η συνθήκη δεν είναι σε καλή κατάσταση, αλλά είναι ακόμη ζωντανή», σημείωσε.

«Ελπίζουμε και προσκαλούμε το Ιράν να αναστρέψει αυτά τα βήματα, επιστρέφοντας την πλήρη τήρηση των όρων της συνθήκης», τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα μπορούν να αναστραφούν.

«Ακόμη και αν πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο δραματική και δύσκολη στιγμή, επίσης πιστεύω ότι σήμερα όλοι συνειδητοποιούν ότι το να μην ισχύει η JCPOA, αυτό θα ήταν η χειρότερη επιλογή για όλους», κατέληξε.