Mε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) υπογραμμίζει ότι η περίοδος των εορτών που παραδοσιακά περιλαμβάνει κοινωνικές συναθροίσεις, αυξημένη καταναλωτική δραστηριότητα και ταξίδια, αποτελεί σημαντικό επιπρόσθετο κίνδυνο για την αύξηση της μετάδοσης του κορωνοϊού και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.

Ads

Τα σενάρια των μοντέλων πρόγνωσης που εξετάζουν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών είτε με τις αρχικές δόσεις είτε με την «αναμνηστική» τρίτη δόση, υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος από την μετάλλαξη Δέλτα θα είναι πολύ υψηλός τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός αν ληφθούν τώρα Μη Φαρμακευτικά Μέτρα (Non Pharmaceutical Interventions – NPI) σε συνδυασμό με την συνέχιση των προσπαθειών αύξησης των ποσοστών εμβολιασμών στο σύνολο του πληθυσμού.

Οι προβλέψεις των μοντέλων πρόγνωσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για λήψη Μη Φαρμακευτικών Μέτρων για τον έλεγχο της μετάδοσης, σε συνδυασμό με την χορήγηση της τρίτης δόσης στους ενήλικες, που θα πρέπει να προτεραιοποιηθούν για τις ηλικίες 40 ετών και άνω, τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού. Οι ενισχυτικές δόσεις θα διατηρήσουν υπό έλεγχο τη μετάδοση και πέραν της άμεσης επίδρασης των Μη Φαρμακευτικών Μέτρων.

Όταν λένε Μη Φαρμακευτικά Μέτρα εννοούν πρακτικά lockdown

Ads

Σε παλαιότερη ανάρτησή του το ECDC έχει περιγράψει τα Μη Φαρμακευτικά Μέτρα, που πρακτικά αναφέρονται σε επιβολή μερικού ή γενικευμένου, τοπικού ή εθνικού lockdown. Κατά τη διάρκεια της φάσης διάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, όπως αναφέρεται, μπορούν να εφαρμοστούν:

  • κοινωνική αποστασιοποίηση σε κάθε πιθανή εφαρμογή της
  • προτροπή σε αυτόβουλη καραντίνα για όσους έχουν συμπτώματα, με πρόσβαση σε εύκολο testing
  • προτροπή σε δημιουργία «κοινωνικής φούσκας» με συναντήσεις με μικρό αριθμό των ίδιων ατόμων σε εργασία και κοινωνικές περιστάσεις
  • περιορισμός των συναθροίσεων τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και με ομάδες κάτω των 10 ατόμων
  • ακυρώσεις και αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων
  • αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι δυνατόν
  • κλείσιμο επιλεγμένων κλάδων του επιχειρείν, όπως χώροι όπου είναι περιορισμένη η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων
  • τακτικός καθαρισμός επιφανειών και εξαερισμός των εσωτερικών χώρων, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους νοσοκομειακούς χώρους

Σημειώνεται ότι δεν συστήνεται το κλείσιμο των σχολείων, τόσο επειδή δεν επιβαρύνουν σημαντικά τη διάδοση, όσο και επειδή είναι σοβαρή η επίπτωση στα ίδια και τα νοικοκυριά, τόσο ψυχολογικά και εκπαιδευτικά όσο και οικονομικά

Με δήλωσή της, η διευθύντρια του ECDC Άντρεα Αμόν προειδοποιεί και αυτή για την μεγάλη αύξηση του κινδύνου από την μετάλλαξη Δέλτα του Sars-CoV-2 τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, «εκτός αν ληφθούν τώρα μέτρα Δημόσιας Υγείας σε συνδυασμό με τη συνέχιση της προσπάθειας αύξησης του εμβολιασμένου πληθυσμού».

Υπάρχουν ακόμη, όπως είπε, πληθυσμιακές και ηλικιακές υποομάδες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ακόμη και σε χώρες με γενικά καλό επίπεδο κάλυψης. Είναι πάρα πολλά άτομα που κινδυνεύουν και πρέπει να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Πρέπει επειγόντως να εστιάσουμε στο κλείσιμο του κενού στην ανοσία, να προσφέρουμε σε όλους τους εμβολιασμένους ενήλικες πρόσβαση στην τρίτη δόση και να επανεισάγουμε Μη Φαρμακευτικά Μέτρα.

Κατά την ίδια, οι χώρες της Ευρώπης πρέπει επίσης να εξετάσουν την κατά προτεραιότητα χορήγηση της τρίτης δόσης στους 40 ετών και άνω, τόσο για την προστασία τους όσο και την μείωση της μετάδοσης στον πληθυσμό, ώστε να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία και οι θάνατοι. Επαναλαμβάνει πάντως ότι η τρίτη δόση θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η Αμόν σημειώνει ότι πρέπει να τηρούνται ή να επανεισαχθούν τα Μη Φαρμακευτικά Μέτρα και είναι ακόμη πιο σημαντικό να παρακινηθούν οι πολίτες να τα εφαρμόσουν πιστά, καθώς έρχεται ο χειμώνας και η περίοδος των εορτών.

«Γνωρίζω ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια από τις υγειονομικές Αρχές και την κοινωνία, ώστε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επιπλέον βήμα που απαιτείται. Έχουμε διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και μέχρι να ανοσοποιηθεί ευρύτερο τμήμα του πληθυσμού πρέπει να παραμείνουν μέρος της καθημερινότητάς μας τα Μη Φαρμακευτικά Μέτρα», καταλήγει.