Κι όμως… Η Σαουδική Αραβία εκλέχθηκε μέλος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών του ΟΗΕ, μετά από μυστική ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του Οργανισμού.

Ads

«Η εκλογή της Σαουδικής Αραβίας για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι σαν να κάνατε έναν εμπρηστή αρχηγό της Πυροσβστικής», δήλωσε ο Hillel Neuer, εκτελεστικός διευθυντής της UN Watch, της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που ασχολείται ως παρατηρητήριο με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. «Είναι παράλογο – και ηθικά καταδικαστέο», καταδικάζοντας την εκλογή.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Neuer.

Υπενθυμίζεται ότι η φονταμενταλιστική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το 2015, στην 134η θέση σε σύνολο 145 χωρών στον τομέα της ισότητας των φύλων και θεωρείται «ένα από τα πιο μισογυνιστικά καθεστώτα του κόσμου»

Ads

Παρόλα αυτά το αρμόδιο Συμβούλιο του ΟΗΕ που έπρεπε να εγκρίνει 4 χώρες από την Ασία για τις θέσεις της Επιτροπής υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών εξέλεξε το Ιράκ, τη Νότια Κορέα, το Τουρκμενιστάν και τη Σαουδική Αραβία για την επόμενη θητεία της Επιτροπής που θα διαρκέσει από το 2018 μέχρι το 2022.

«Όλες οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία πρέπει να έχουν έναν άντρα προστάτη που παίρνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για λογαριασμό τους, ελέγχοντας τη ζωή μιας γυναίκας από τη γέννηση της μέχρι το θάνατο. Η Σαουδική Αραβία επίσης απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα», σχολίασε ο Hillel Neuer και αναρωτιέται «γιατί το U.Ν. επέλεξε τον κορυφαίο υποστηρικτή της ανισότητας των φύλων στον κόσμο για να συμμετάσχει στην επιτροπή ισότητας των φύλων;»

«Θα ήθελα να βρω τις λέξεις για να εκφράσω σωστά το πώς νιώθω. Είμαι γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία και αυτό που αισθάνομαι είναι προδοσία», έγραψε στο twitter γυναίκα από το Βασίλειο που κάνει διδακτορικό στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αυστραλία. «Σήμερα, ο ΟΗΕ έστειλε μήνυμα ότι τα δικαιώματα των γυναικών μπορούν να εξαγοραστούν για τα δολάρια πετρελαίου και την πολιτική», δήλωσε η Neuer, «και άφησε κάτω τα εκατομμύρια γυναικεία θύματα παγκοσμίως που κοιτάζουν τον ΟΗΕ ως προστασία».

Διαβάστε επίσης: Σαουδική Αραβία: Το βασίλειο των καταπιεσμένων γυναικών

image

Η Σαουδική Αραβία εξελέγη με μυστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα των ΗΠΑ, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) των 54 εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι από το 2016 μέλος και του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.