Παρά το γεγονός ότι η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ρώσου και του Ουκρανού Προέδρου στο Μινσκ της Λευκορωσίας σχολιάστηκε ως ένα βήμα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, ο οδικός χάρτης που έδωσε εντολή να καταρτιστεί προς αυτόν τον σκοπό ο Πέτρο Ποροσένκο θα είναι δύσβατος. Σύμφωνα με το Κίεβο αυτονομιστές υποστηριζόμενοι από Ρώσους στρατιώτες εισήλθαν στην πόλη Νοβοαζόφσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ένας ακόμη Ρώσος στρατιώτης συνελήφθη σε ουκρανικό έδαφος και η Δύση προέβη σε νέες καταγγελτικές δηλώσεις σε βάρος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Σαν να μην φτάνουν αυτά, την ώρα που Πούτιν και Ποροσένκο ανακοίνωσαν μια καταρχήν συμφωνία για διαπραγματεύσεις ώστε να αποφευχθεί ένα ενεργειακό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, υποδαυλίζει την σκεπτική αντιμετώπιση της Μόσχας από την Ε.Ε. λέγοντας ότι «γνωρίζει» πως το Κρεμλίνο θα κόψει την ροή φυσικού αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες. 

Ads

Σύμφωνα με το Κίεβο οι αυτονομιστές με την υποστήριξη των Ρώσων κατέλαβαν στο Νοβοαζόφσκ το στρατηγικής σημασίας ύψωμα Σαβούρ-Μοχίλα. «Υπάρχει στρατιωτικός εξοπλισμός στο Νοβοαζόφσκ που έφθασε πριν από δύο ημέρες περνώντας τα σύνορα από τη Ρωσία», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters μαχητής του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ που υποστηρίζει τον ουκρανικό στρατό, προσθέτοντας ότι «ο εξοπλισμός φέρει τις σημαίες των ανταρτών της DNR (Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ), αλλά είναι τακτικές ρωσικές δυνάμεις». Από την πλευρά του κάτοικος της πόλης υποστήριξε ότι «οι αρχές στην πόλη είναι της DNR. Άρματα μάχης μετακινούνται προς τα εδώ και είναι στον αυτοκινητόδρομο, αλλά δεν γίνονται μάχες στην πόλη». Βέβαια και ο αυτοαποκαλούμενος «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, δήλωσε ότι στις τάξεις των αυτονομιστών υπάρχουν 3.000-4.000 Ρώσοι πολίτες που πολλοί εξ αυτών είναι πρώην στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή και εν ενεργεία Ρώσοι στρατιωτικοί βρισκόμενοι σε άδεια.

Χωρίς καμία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ακολουθώντας πιστά την γραμμή Μέρκελ και παρά το γεγονός ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αποδέχτηκε τα λεγόμενα του Κιέβου και χαρακτήρισε «απαράδεκτη και μη αποδεκτή» την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη θα διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μπορεί ακόμη και να τις ενισχύσει, εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο, καθώς δεν συμφέρει ούτε εμάς, ούτε τη Ρωσία», υπογράμμισε αφήνοντας ανοιχτό ένα ενδεχόμενο να μην ισχύουν οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας. Πρόσθεσε, ωστόσο, κλιμακώνοντας την πολεμική προς την Μόσχα ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα καταστεί μία δύναμη του 21ου αιώνα, εάν δεν σέβεται τους κανόνες». 

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Μέρκελ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε νέα εισβολή του ρωσικού στρατού στο έδαφος της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες αυτές.

Ads

Απ’ την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως οι νέες εισβολές στρατευμάτων σε περιοχές στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας καταδεικνύουν ότι μια υπό ρωσική καθοδήγηση αντεπίθεση βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη σε δύο ουκρανικές πόλεις.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές συνέλαβαν άλλον έναν Ρώσο στρατιώτη στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο οποίος ομολόγησε πως μετέφερε προμήθειες οπλισμού στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρες, όπως μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο την SBU, την ουκρανική υπηρεσία αντικατασκοπείας. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο 19χρονος Ρώσος ανήκε σε μια μονάδα του πεζικού. Τις προηγούμενες μέρες συνελήφθησαν 10 Ρώσοι αλεξιπτωτιστές σε ουκρανικό έδαφος με το Κρεμλίνο να σημειώνει ότι έπεσαν «κατά λάθος» μην μπορώντας να αναγνωρίσουν την συνοριογραμμή. 

Επιπλέον, μία ρωσική συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-22 ή Pantsir S1 εντοπίστηκε σε μια περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανταρτών, δήλωσε διπλωμάτης του ΝΑΤΟ. «Το Sa-22 είναι πλέον στην περιοχή», δήλωσε ο διπλωμάτης αυτός υπενθυμίζοντας ότι ένας άλλος τύπος ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου, το SA-11 ή Μπουκ, πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε για την κατάρριψη στις 17 Ιουλίου ενός αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 298 επιβαίνοντες.

Ο διπλωμάτης, που ζήτησε να διατηρηθεί την ανωνυμία του, αναφέρθηκε επίσης σε «ουκρανικές πληροφορίες», αξιόπιστες σύμφωνα με τον ίδιο, «για μικρούς, ρωσικούς, στρατιωτικούς σχηματισμούς που εισέρχονται στο ουκρανικό έδαφος». «Δεν πρόκειται απλώς για άρματα μάχης ή τεθωρακισμένα. Υπάρχουν εισβολές στην Ουκρανία από ρωσικά στρατεύματα», σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας επίσης λόγο για «ρίψεις όλμων και ρουκετών εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων από τη Ρωσία, από το ρωσικό έδαφος και από το εσωτερικό της Ουκρανίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον γ.γ. Άντερς Φο Ράσμουσεν, θέλει εντός των προσεχών ημερών να αναπτύξει δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη, ενώ και ο ίδιος ο Γιατσένιουκ ζήτησε χθες την αρωγή της Συμμαχίας. Σήμερα, δε, ζήτησε νέες κυρώσεις της Δύσης προς την Ρωσία. Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης ο Γιατσένιουκ είπε: «Ζητώ από ΗΠΑ, Ε.Ε. και G7 να “παγώσουν” ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, έως ότου η Ρωσία αποσύρει από την Ουκρανία, στρατιωτικές δυνάμεις, εξοπλισμό και πράκτορες».

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο θα απαντήσει με νέα εμπάργκο εάν δεχθεί εκ νέου κυρώσεις από την Ε.Ε. Το εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα προκάλεσε αμηχανία στην Ένωση αναγκάζοντας την Κομισιόν να λάβει μέτρα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση των παραγωγών, ενώ οι εταιρίες αναζητούσαν μανιωδώς τρόπους διάθεσης των προϊόντων ή παράκαμψης του ρωσικού αποκλεισμού. Οι επόμενες κυρώσεις της Ρωσίας θα αφορούν τις δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν βιώνουν περίοδο άνθισης.