Δεκάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών και καθηγητών συγκεντρώθηκαν στο Σαντιάγο -μόλις ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές στη Χιλή – ζητώντας δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, για έκτη φορά από τις αρχές της χρονιάς. Οι διαδηλωτές απαιτούν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί στη χώρα.

Ads

 
Στη διαδήλωση, την έκτη κατά σειρά από την αρχή του έτους, συμμετείχαν 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.
 
Με τις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν από το 2011, οι φοιτητές της Χιλής έχουν καταφέρει να θέσουν το ζήτημα της Παιδείας στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας. Φαβορί για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου θεωρείται η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέτ η οποία θέτει στο επίκεντρο του εκλογικού της προγράμματος τη δωρεάν εκπαίδευση και προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση, με την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.
 
Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινέρα το 2013 έδωσε μέρος του προϋπολογισμού για την στήριξη των δανείων φοιτητών, μειώνοντας το επιτόκιο. Ωστόσο, οι φοιτητές επιμένουν ότι τα δίδακτρα στα ιδιωτικά – πλέον -πανεπιστήμια είναι απαγορευτικά και ζητούν αλλαγή του φορολογικού συστήματος ώστε οι πιο εύποροι να πληρώνουν περισσότερα. Επίσης ζητούν να πάρει το κράτος ξανά τον έλεγχο των πανεπιστημίων ώστε η εκπαίδευση να μην αποτελεί πεδίο κερδοσκοπίας.
 
Πάντως και αυτή τη φορά η φοιτητική κινητοποίηση κατέληξε σε επεισόδια μεταξύ των αστυνομικών και ομάδας διαδηλωτών οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.