Τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Τζουρφ αλ-Σακχάρ, κοντά στην Βαγδάτη, την οποία είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ανέκτησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, στο βόρειο τμήμα της χώρας, οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ζούμαρ και αρκετά γειτονικά χωριά που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

Ads

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Κούρδους αξιωματούχους, οι Πεσμεργκά κατέλαβαν τις πόλεις ύστερα από αεροπορικά πλήγματα της διεθνούς συμμαχίας. Οι κουρδικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Reuters, συνάντησαν σφοδρή αντίσταση προτού επικρατήσουν.

Οι αεροπορικές δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή και το Σάββατο 22 πλήγματα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στόχοι των επιδρομών ήταν μονάδες, κτήρια, οχήματα και θέσης μάχης των εξτρεμιστών.

Οι περισσότερες επιδρομές είχαν ως στόχο την περιοχή του στρατηγικού φράγματος της Μοσούλης, την πόλη της Φαλούτζα, που αποτελεί προπύργιο των ισλαμιστών στην επαρχία Ανμπάρ και την βόρεια πόλη Μπαϊτζί, όπου βρίσκεται ένα μεγάλο διυλιστήριο πετρελαίου.

Ads

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, την Πέμπτη και την Παρασκευή η συμμαχική αρμάδα πραγματοποίησε έξι επιδρομές εναντίον θέσεων του ΙΚ και στη Συρία. Όλες έπληξαν στόχους στην περιοχή της πόλης Κομπάνι, στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου συνεχίζεται η μάχη μεταξύ κούρδων ανταρτών και τζιχαντιστών.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία, όμως, τρεις Τούρκοι στρατιώτες έπεσαν νεκροί, από πυρά ανταρτών του ΡΚΚ. Η πράξη αυτή ήταν αντίποινα καθώς την Παρασκευή, στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις αντάρτες του PKK, όταν μαχητές της εκτός νόμου οργάνωσης πυρπόλησαν δύο οχήματα και ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ανατολική επαρχία Καρς και πυροβόλησαν στρατιώτες οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά.