Δύο άντρες σκοτώθηκαν χθες στο Σουέζ, από πυροβολισμούς αστυνομικών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας. Τα θύματα, μαζί με πολλούς ακόμη διαμαρτυρόμενους, διαδήλωναν για τα αιματηρά επεισόδια στο Πορτ Σάϊντ της Αιγύπτου, που προκάλεσαν το θάνατο 74 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων των χιλίων. Περίπου 400 άτομα τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ads

 
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ότι οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να εισβάλουν στο αστυνομικό τμήμα του Σουέζ και η αστυνομία άρχισε να ρίχνει πραγματικά πυρά.
 

Στο Κάιρο, χιλιάδες διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους της πόλης, μετά από άγριες συμπλοκές με την αστυνομία. Πραγματοποίησαν πορεία προς το υπ. Εσωτερικών της χώρας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Παρά τη διάλυση της πορείας, οι διαδηλωτές παρέμειναν στους δρόμους γύρω από το υπουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

image
 
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο συνήλθε εκτάκτως αρχίζοντας τις εργασίες του με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Ο Καμάλ ελ-Γκανζούρι ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, την αποπομπή της διοίκησης της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας και την αναβολή όλων των ποδοσφαιρικών αγώνων. Την παραίτησή τους υπέβαλλαν ο κυβερνήτης και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πορτ Σάιντ. 
 

Ads

Σε νέες μαζικές διαδηλώσεις καλούν οι ακτιβιστές
 
Εν τω μεταξύ, οι Αιγύπτιοι ακτιβιστές καλούν σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα στο Κάιρο κατά της στρατιωτικής εξουσίας, η οποία έχει γίνει στόχος της λαϊκής οργής μετά τον θάνατο των 74 ανθρώπων κατά τις συγκρούσεις στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ.
 
Ένας συνασπισμός 28 οργανώσεων καλεί τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν κατά την έξοδο από τα τεμένη μετά τη μεγάλη μεσημεριανή προσευχή της Παρασκευής και να κατευθυνθούν προς το Κοινοβούλιο για να απαιτήσουν τον τερματισμό της εξουσίας του στρατού, που κυβερνά τη χώρα μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την κακή διαχείριση από τον στρατό της μετάβασης στη δημοκρατία και κατηγορούν τις αρχές ότι ευθύνονται για τον θάνατο των 74 ανθρώπων το βράδυ της Τετάρτης στο Πορτ Σάιντ.