Διπλή βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό, σε πορεία ειρήνης που πραγματοποιούσε το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το HDP οι νεκροί ανέρχονται σε 97, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 180. Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου έκανε λόγο για 86 νεκρούς.Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας.

Ads

Η πορεία ειρήνης είχε προγραμματιστεί με αίτημα τον τερματισμό των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και κούρδων μαχητών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά 10-20 δευτερολέπτων. «Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» ενδέχεται να πρόκειται για επιχείρηση αυτοκτονίας, καθώς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, τόνισε πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο. «Οι αρχές έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δύο καμικάζι διέπραξαν την επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος τονίζοντας ότι οι βομβιστικές επιθέσεις είχαν ως στόχο την ενότητα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της Τουρκίας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως πρόκειται για «τρομοκρατική επίθεση».

Για «επίθεση μίσους» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υποστήριξε, όπως και ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ότι η επίθεση αυτή «στοχεύει την ειρήνη του έθνους». Παράλληλα έκανε έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία. «Καταδικάζω κατηγορηματικά αυτήν την επίθεση μίσους εναντίον της ενότητας και της ειρήνης της χώρας μας» ανέφερε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της τουρκικής προεδρίας. Αυτοί που ευθύνονται για την επίθεση, πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, έχουν ως στόχο να σπείρουν τη διχόνοια στην τουρκική κοινωνία.

Ads

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», δήλωσε από την ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μετά την διπλή βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Άγκυρας λίγο πριν την έναρξη πορείας ειρήνης που διοργάνωνε το HDP μαζί με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς. «Κύριος στόχος της επίθεσης ήταν το HDP», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο επισημαίνει ότι οι δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο μπλοκ του.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς μετά τις κατηγορίες του για «κράτος μαφία» διερωτήθηκε: «είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;».  «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα, και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική». Σε ανακοίνωσή του το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σημειώνει πως στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν τα μέλη του. «Λίγο μετά την έναρξη της πορείας σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: «Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί».

Η στιγμή της έκρηξης

Προσοχή σκληρές εικόνες