Στη δημοσιότητα έρχονται νέα αποκαλυπτικά βίντεο από την εμπρηστική επίθεση ακροδεξιών στο κτίριο των συνδικάτων της Οδησσού κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 39 άνθρωποι. 

Ads

Στα πρώτα δυο βίντεο, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές εγκλωβισμένοι στο κτίριο που φλέγεται αναγκάζονται να πηδήξουν στο κενό. Ακροδεξιοί πάνε από πάνω τους και τους χτυπάνε μέχρι θανάτου. Σημειώνεται πως στο κτίριο των συνδικάτων είχαν βρει καταφύγιο και πολλοί πολίτες κατά τη διάρκεια των άγριων συγκρούσεων που προηγήθηκαν μεταξύ των δυο πλευρών (υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου – φιλορώσοι αντικυβερνητικοί) στο κέντρο της πόλης.

Στο δεύτερο βίντεο ένας άνδρας, που φοράει αλεξίσφαιρο γιλέκο, παρακολουθεί το κτίριο να φλέγεται και πυροβολεί όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό. Λίγο αργότερα ο ίδιος, περιστοιχισμένος από άλλους ακροδεξιούς με στρατιωτικές στολές, μιλάει στο τηλέφωνο και υποστηρίζει πως οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές είναι άοπλοι σε αντίθεση με τους ένοπλους φιλορώσους αντικυβερνητικούς. Μάλιστα αναφέρει πως έχει τραυματιστεί στο πόδι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο βίντεο.

Ο άνδρας αυτοπαρουσιάζεται στην τηλεφωνική επικοινωνία ως «sotnik Mykola». «Sotnik» αυτοαποκαλούνται οι επικεφαλής των ακροδεξιών ομάδων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Σημειώνεται πως σε άλλα βίντεο ακροδεξιοί φαίνονται να πετούν μολότοφ στα παράθυρα του κτιρίου των συνδικάτων που ήδη καιγόταν, αλλά και πέτρες προς όσους έβγαιναν στα παράθυρα. Όσοι κατάφεραν να σωθούν από τις φλόγες και τις αναθυμιάσεις ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τους ακροδεξιούς που πολιορκούσαν το κτίριο.

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για «αγέλες λύκων», ωστόσο η μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου υποστηρίζει πως η εμπρηστική επίθεση ήταν προβοκάτσια κάνοντας λόγο για «καλά σχεδιασμένο σχέδιο από τη Ρωσία».

Ads