Δραματικές είναι οι προβλέψεις που βασίζονται στα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων για τον κοροναϊό και τα οποία μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται αφού τα νέα κρούσματα παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από 10% – 12% ημερησίως στο σύνολο των 200 χωρών στις οποίες έχει κάνει την εμφάνιση της η πανδημία.

Ads

Οι εκτιμήσεις που έγιναν πριν από 15 ημέρες δεν ανέφεραν τόσο υψηλά ποσοστά στις ΗΠΑ και οι νέες εκτιμήσεις αναθεωρούν όλες προς τα πάνω. Σύμφωνα με αυτές και με μία μέση εκτίμηση και με δεδομένη την αύξηση του 10% σε κρούσματα νέων ασθενών αλλά και νεκρών το 24ωρο αναμένεται στις 30 Απριλίου να έχουμε 200.000 νεκρούς σε παγκόσμιας κλίμακα και 4 εκατομμύρια νέα κρούσματα. 

Οι ειδικοί αναρωτιούνται πλέον εάν τα αποθέματα των αναλωσίμων υλικών στα κέντρα υγείας – ακόμα και των προηγμένων χωρών – θα επαρκέσουν για όλες τις ανάγκες και αν τα συστήματα υγείας θα αντέξουν τον τεράστιο όγκο ασθενών.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει την τελευταία εβδομάδα μετά την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ. Το βράδυ της 4ης Απριλίου τα συνολικά κρούσματα στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις 300.000 ενώ η Ισπανία με διαφορά στήθους προσπέρασε την Ιταλία με 124.736 έναντι 124.632 κρούσματα ασθενών. Σε όλο τον πλανήτη με την ολοκλήρωση της 3ης Απριλίου καταγράφηκαν 1.035.023 κρούσματα, 101.547 περισσότερα μέσα σε ένα 24ωρο. Στα θύματα χάνονται ημερησίως περίπου 6.000 ψυχές.

Ads

Με βάση τα παραπάνω ως μόνη λύση δείχνει να είναι κάποιο δραστικό φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο αν και και η δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί ακόμα αρκετούς μήνες για να βγει στην αγορά.

Ακολουθούν οι σχετικοί πίνακες: 

Συνολικά κρούσματα

image

Ημερήσια κρούσματα ασθενών

image

Συνολικά θύματα

image

Ημερήσια θύματα 

image

Πηγή: Έθνος