Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, οι περισσότερες γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στην πόλη αλ-Λατμάνα, βορειοδυτικά της Χάμας, στη κεντρική Συρία. Την ίδια στιγμή, ένας εικονολήπτης του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jadeed του Λιβάνου σκοτώθηκε κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Συρία, κατά τη διάρκεια επεισοδίου που σημειώθηκε στην περιοχή Ουάντι Χάλεντ. Πυρά προερχόμενα από τη Συρία τραυμάτισαν δύο Σύρους Σύρους πρόσφυγες και μία διερμηνέα από την Τουρκία σε προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία.

Ads

 
«Ο εικονολήπτης μας Αλι Σάαμπαν σκοτώθηκε την ώρα που η ομάδα του δέχθηκε πυρά στην Ουάντι Χάλεντ, στα σύνορα με τη Συρία», δήλωσε η Μάριαμ Μπάσαμ, διευθύντρια ενημέρωσης του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jadeed. Όπως ανακοινώθηκε από το δίκτυο από τα πυρά τραυματίστηκε και ένας ακόμα εικονολήπτης. 
 
Στα Βόρεια σύνορα της Συρίας, σε προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο με την Τουρκία, πυρά απο τη Συρία τραυμάτισαν δύο Σύρους πρόσφυγες και μία διερμηνέα από την Τουρκία, όπου είχαν καταφύγει, μαζί με χιλιάδες Σύρους στον καταυλισμό.
 
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε Τούρκος διπλωμάτης, το επεισόδιο σημειώθηκε στα σύνορα στην τοποθεσία Κιλίς της νοτιοανατολικής Τουρκίας την ώρα που διαδήλωναν Σύροι πρόσφυγες. Σημειώνεται πως μετά το περιστατικό οι τουρκικές δυνάμεις ενισχύθηκαν στην περιοχή.
 

Ο καταυλισμός στο Κιλίς έχει δημιουργηθεί από την τουρκική κυβέρνηση. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δκαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε πως το επεισόδιο ξεκίνησε τα ξημερώματα όταν μαχητές της συριακής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στις δυνάμεις του καθεστώτος στο μεθοριακό πέρασμα Σαλάμε.
 
Στις συγκρούσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σκοτώθηκαν δύο Σύροι και 17 τραυματίστηκαν. Οι μάχες επεκτάθηκαν στην Τουρκία όταν οκτώ τραυματίες αντάρτες διέφυγαν στον προσφυγικό καταυλισμό στη μεθόριο και Σύροι στρατιώτες συνέχισαν να τους πυροβολούν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι στον καταυλισμό σκοτώθηκε ένα άτομο, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
 
Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν πρόκειται να επισκεφθεί την Τρίτη καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκία καθ’ οδόν προς το Ιράν, όπου θα έχει συνομιλίες με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.
 
Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε οκτώ καταυλισμούς που έχουν στηθεί στις επαρχίες Χατάι και Άντεπ (εκεί σημειώθηκε το επεισόδιο με τα πυρά) της Τουρκίας, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ.
 
«Αυτή τη στιγμή, 24.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται στην Τουρκία και ο αριθμός τους αυξάνεται» όπως δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.