Το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την  ανθρωπιστική εκεχειρία στην Λωρίδα της Γάζας, μετά την έκκληση των υπουργών  Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλων κρατών κατά τη διεθνή σύνοδο στο Παρίσι. Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε από τη Χαμάς.  Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ξεπερνά  ξεπερνά πλέον τους 1.000.

Ads

Ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης «συμφώνησε να παραταθεί για τέσσερις ώρες, έως τα μεσάνυκτα του Σαββάτου» η κατάπαυση του πυρός. Η 12ωρη αρχικά εκεχειρία τυπικά θα έληγε στις 20:00.

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση παράτασης της εκεχειρίας, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε  ότι τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε υλικές ζημιές, και πρόσθεσε ότι δεν καταγράφηκε κάποια άλλη επίθεση από τον παλαιστινιακό θύλακα έως τις 20:30. 

Όπως μετέδωσε, λίγο αργότερα, το Associated Press, επικαλούμενο δήλωση ανώτερης πηγής της Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έκανε δεκτή την παράταση της εκεχειρίας κατά 4 ώρες.

Ads

Νωρίτερα το Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διεθνή σύνοδο για τη Μέση Ανατολή ζήτησαν την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς αργά την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της Ε.Ε.

«Το  πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να αποτρέψουμε την περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, προσθέτοντας πως για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να παραταθεί η κατάπαυση πυρός από τις 12 ώρες σε 24  και στη συνέχεια σε 48 ώρες και παράλληλα να διεξάγονται οι  προσπάθειες εκείνες που θα εμφυσήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη στα εμπλεκόμενα μέρη έτσι ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ξεπέρασαν του 1.000  οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται σε ερειπωμένες, βομβαρδισμένες περιοχές, έχουν ανασυρθεί περισσότερα από 100 πτώματα ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ξεπερνά του 1.000 και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.

Ένας εθελοντής της παλαιστινιακής Ερυρθάς Ημισελήνου σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν δύο ασθενοφόρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Μπέιτ Χανούν, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η διεθνής επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνοντας ότι τα ασθενοφόρα έφεραν εμφανώς το έμβλημα της οργάνωσης.

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών. Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Επιπλέον σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.