Ένα έντονο πολιτικό και διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  με προεκτάσεις σε Μέση Ανατολή, Βρετανία και Γερμανία μετά την «απόδραση» της πριγκίπισσας Χάγια, συζύγου του σεΐχη του Ντουμπάι. Η 45χρονη κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας έφυγε από το Ντουμπάι με τη βοήθεια του Γερμανού πρέσβη και βρίσκεται, μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά της (11 και 7 ετών) στο Λονδίνο, από όπου ζητάει την παροχή ασύλου στη Γερμανία.

Ads

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η Χάγια είχε δρομολογήσει την «απόδρασή» της εδώ και μήνες, ενώ έχει αγοράσει υπό άκρα μυστικότητα σπίτι αξίας 85 εκατ. λιρών δίπλα στο βασιλικό παλάτι του Κένσινγκτον.

Παρά το γεγονός ότι διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με την βρετανική βασιλική οικογένεια, η ίδια διαρρέει, μέσω τρίτων, πως φοβάται για τη ζωή της, ενώ έχει κινήσει ήδη νομικές διαδικασίες για να πετύχει λύση του γάμου της στη Βρετανία.

Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς δεν πρόκειται για ένα τυχαίο πρόσωπο, μιας και ο αδελφός της είναι ο βασιλιάς της Ιορδανίας με την υπόθεση να αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Στο Ντουμπάι, όμως απασχολούνται εργασιακά περίπου μισό εκατομμύριο Ιορδανοί, συνεπώς η χώρα της Μέσης Ανατολής δεν είναι εύκολο να παρέμβει πιο δυναμικά.

Ads

Μάλιστα πριγκίπισσα Χάγια, η οποία είναι η έκτη σύζυγος του σεΐχη, έδωσε στη δημοσιότητα και τους λόγους που την οδήγησαν στο να «αποδράσει» από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2018 η 20χρονη κόρη (από άλλο γάμο) του σεϊχη, Λατίφα, επιχείρησε να αποδράσει και βρέθηκε στην Ινδία. Εκεί, όμως, την εντόπισαν οι μυστικές υπηρεσίες του Ντουμπάι, την απήγαγαν και την έφεραν πίσω στο εμιράτο. Μέχρι και σήμερα παραμένει φυλακισμένη, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για βασανιστήρια αλλά και για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Χάγια, όταν η ίδια ρώτησε να μάθει τι συνέβη στην 20χρονη Λατίφα την ενημέρωσαν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και νοσηλεύεται σε ίδρυμα, όμως η πριγκίπισσα έμαθε την αλήθεια και, φοβούμενη ότι μπορεί να έχει την ίδια τύχη, οργάνωσε την απόδρασή της.

Μέχρι στιγμής ο σεΐχης του Ντουμπάι δεν έχει προβεί σε δηλώσεις ή ενέργειες, όμως σε περίπτωση που το εμιράτο απαιτήσει την επιστροφή της πριγκίπισσας, η Βρετανία αναμένεται να βρεθεί σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο μιας και έχει πολύ στενούς δεσμούς με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.